Albánsko a Macedónsko vzdali úctu Matke Tereze

NETKY.SK • 26 August 2010, 12:15 • 2 min
Albánsko a Macedónsko vzdali úctu Matke Tereze

Albánsko a Macedónsko vzdali úctu Matke Tereze - Politika Albánsko a Macedónsko dnes vyjadrili úctu zosnulej laureátke Nobelovej ceny za mier, misionárke Matke Tereze, pri príležitosti 100. výročia jej narodenia, a ocenili jej celoživotnú prácu pre chudob

slovakia

left justify in out

Albánsko a Macedónsko dnes vyjadrili úctu zosnulej laureátke Nobelovej ceny za mier, misionárke Matke Tereze, pri príležitosti 100. výročia jej narodenia, a ocenili jej celoživotnú prácu pre chudobných v Indii.
      Matka Tereza sa narodila ako Agnes Gonxha Bojaxhiu v macedónskom hlavnom meste Skopje 26. augusta 1910. Etnická albánska katolícka rehoľná sestra získala celosvetovú slávu pre svoje úsilie o zníženie utrpenia chudobných v indickej Kalkate. Zomrela 5. septembra 1997 a o šesť rokov neskôr ju blahorečil Vatikán. Matke Tereze v roku 1979 udelili Nobelovu cenu mieru.  
      Ulice albánskeho hlavného mesta Tirana dnes zdobili portréty Matky Terezy na stenách budov pomocou projektorov premietali jej fotografie a videozáznamy. V priestoroch národnej knižnice v Tirane zorganizovali na jej počesť výstavu.
      Hlavným podujatím bola omša v Katedrále Matky Terezy vo Vau i Dejes, približne 80 kilometrov od Tirany, na ktorej sa zúčastnil aj albánsky premiér Sali Berisha. Albánsko je väčšinovou moslimskou krajinou, má však významné rímskokatolícke i pravoslávne komunity. V rodnom meste Matky Terezy, macedónskom Skopje, jej dnes na svojom zasadnutí vzdal úctu parlament. V susednom, prevažne albánskom Kosove vydali na jej počesť poštovú známku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies