Aktuálna situácia v Španielsku, Rakúsku a Česku

NETKY.SK • 31 Marec 2020, 12:48 • 2 min
Aktuálna situácia v Španielsku, Rakúsku a Česku

Aktuálne dianie spojené s koronavírusom v troch postihnutých európskych krajinách. Španielsko eviduje zatiaľ najväčší počet mŕtvych za 1 deň, Rakúšania začali s náhodným testovaním a Česi doposiaľ evidujú 24 mŕtvych.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Španielsko

Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom stúpol v Španielsku o 849. Je to doposiaľ najväčší nárast za 24 hodínNárast bol zaznamenaný po dni, v ktorom počet úmrtí mierne klesol, čo vyvolalo nádeje, že epidémia by mohla v Španielsku vrcholiť. Za 24 hodín zaevidovali v Španielsku ďalších 9222 prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na 94.417.

 

Ochoreniu COVID-19 spôsobenému týmto vírusom tam doteraz podľahlo 8189 ľudí. Španielsko má druhý najvyšší počet obetí po Taliansku, kde si vyžiadalo najmenej 11.591 ľudských životov.

 

V Španielsku vstúpili v utorok do platnosti prísne a zároveň sporné opatrenia v boji proti pandémii nového druhu koronavírusu, týkajúce sa sprísnenia obmedzení voľného pohybu ľudí a zákazu vychádzania.Uvedené opatrenia už v sobotu avizoval premiér Pedro Sánchez. Všetci zamestnanci firiem, ktoré nie sú pre ekonomiku nevyhnutné, musia zostať do 9. apríla doma, budú však dostávať plný plat.

 

img

Španielski doktori reagujú na balkónový potlesk občanov, ktorí im vyjadrujú vďaku

 

Rakúsko

Rakúsko začne od 31. marca ako druhá krajina v Európe po Islande robiť náhodné testy na nový druh koronavírusu. Informoval o tom minister pre výskum Heinz FassmannPrvé výsledky štúdie dvoch tisícov otestovaných Rakúšanov by mali byť známe začiatkom budúceho týždňa. Štúdiu vedie v spolupráci s Červeným krížom a Lekárskou univerzitou vo Viedni výskumný inštitút SORA, ktorý je za jej vyhodnotenie aj zodpovedný.

 

 

Spustenie náhodného testovania avizoval rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Testovanie vzorky 2000 ľudí má byť podľa plánu ukončené v piatok. "Tieto testy sú dôležité na objasnenie dátovej situácie," zdôraznil Fassmann. Aktuálne sú známe len nové prípady nákazy, avšak informácie o presnom šírení vírusu nie sú k dispozícii, uviedol.

 

Vláda chce získať presné dáta o šírení vírusu

Na rozdiel od súčasného spôsobu testovania, keď testy podstúpia len tí ľudia, ktorí majú príznaky ochorenia COVID-19 alebo sa nachádzali v rizikových oblastiach, umožní náhodné testovanie podľa jeho slov presnejšie zistiť i doteraz neznáme prípady.

Odhalenie skrytých prípadov infikovaných je významné z toho hľadiska, že aj osoby s miernymi príznakmi môžu infikovať iných. Ak by sa teda zistil vysoký počet skrytých prípadov, znamenalo by to, že koronavírus sa môže šíriť rýchlejšie. Vysoký počet neodhalených prípadov by však na druhej strane znamenal aj nižšiu mieru úmrtí, respektíve nižší počet ľudí v stave vyžadujúcom hospitalizáciu. Testy sa majú v Rakúsku opakovať v pravidelnom odstupe, aby bolo možné sledovať prípadné zmeny. Fassmann spresnil, že rozstup jedného týždňa nie je dostatočný, a preto sa budú konať každé dva, prípadne každé tri týždne.

 

img

 

Nové opatrenia zavedené 30. marca

Zvýšenie ochrany najviac ohrozených rizikových skupín obyvateľstva, zabezpečenie ešte dôkladnejšieho dodržiavania už zavedených opatrení a nosenie rúšok zakrývajúcich nos a ústa v supermarketoch sú tri nové opatrenia v boji s koronavírusovou pandémiou v Rakúsku.  Rúška sa budú dať od stredy kúpiť v sieťach supermarketov.

 

Česká republika

V Českej republike podľahol v utorok 31. marca ochoreniu COVID-19 ďalší človek, aktuálne evidujú už 24 mŕtvych a 3002 nakazených. Informácie uverejnilo české ministerstvo zdravotníctva. Najnovšou obeťou je žena narodená v roku 1946, ktorá bola hospitalizovaná v Nemocnici sv. Anny v Brne, kam ju v sobotu previezli z nemocnice v Opave.

 

Za pondelok v Česku pribudlo 184 infikovaných, sedem úmrtí a 14 vyliečených. Len v pondelok tam na koronavírus testovali 5313 ľudí, čo je dosiaľ najvyšší počet za jeden deň. Český portál informoval, že ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, v Česku postihlo aj najmenej 12 zahraničných študentov Univerzity Palackého v Olomouci.

 

Vírus sa tam potvrdil u študenta z Južnej Kórey, ktorého pozitívne otestovali na letisku, keď sa vrátil do svojej vlasti, a tiež u študentky zo Slovenska a desiatich ďalších študentov. Niekoľko desiatok ďalších študentov je pre tieto skutočnosti na pokyn hygienikov v karanténe. V rámci vysokoškolských internátov im na izoláciu vyčlenili jednu z budov. Študentom v karanténe škola zabezpečuje donášku jedla aj prípadnú psychologickú pomoc.

 

img

Dobrovoľníci z Červeného kríža triedia doma urobené ochranné rúška a distribuujú ich medzi ľudí v Prahe

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies