Aktivistov Greenpeace premiestnia z Murmansku do Petrohradu

NETKY.SK • 2 November 2013, 17:25 • 2 min
Aktivistov Greenpeace premiestnia z Murmansku do Petrohradu

MOSKVA - Ruské orgány po zásahu prezidenta Vladimira Putina ešte koncom októbra prekvalifikovali obvinenia voči aktivistom, ktorým tak už nehrozia prísne tresty pre pirátstvo.

slovakia

left justify in out

Ruské orgány pripravujú prevoz 30 zadržaných aktivistov z environmentálneho hnutia Greenpeace z prístavného mesta Murmansk na severe krajiny do metropoly Petrohrad. Potvrdilo to v piatok samotné hnutie. Podľa jeho vedenia sa tak deje z dôvodu lepšieho prístupu k zadržaným a taktiež pre lepšie podmienky pre vyšetrovanie septembrového incidentu v Baarentovom mori. Ruské orgány v tejto súvislosti po zásahu prezidenta Vladimira Putina ešte koncom októbra prekvalifikovali obvinenia voči aktivistom, ktorým tak už nehrozia prísne tresty pre pirátstvo. Namiesto toho sú obvinení len z "výtržníctva".  Zatiaľ čo za pirátstvo v Rusku hrozí až 15-ročné väzenie, výtržníctvo môže byť potrestané najviac siedmimi rokmi za mrežami.

Celú posádku lode Arctic Sunrise, ktorú tvorili štyria Rusi a 26 cudzincov, zadržala v septembri pobrežná stráž pri vrtnej plošine Prirazlomnaja v Barentsovom mori. Tú sa ochranári pokúsili obsadiť, aby upozornili na riziká ťažby ropy v Arktíde. Rusko následne skupinu obvinilo z pirátstva, čo skritizovalo viacero krajín, najmä Holandsko, pod ktorého vlajkou sa loď plavila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies