Aktivisti chcú dať zapísať Strečno do UNESCO. Nie však hrad, ale zápchy!

NETKY.SK • 21 August 2022, 11:00 • 2 min
Aktivisti chcú dať zapísať Strečno do UNESCO. Nie však hrad, ale zápchy!

ŽILINA - Kolóny medzi Žilinou a Vrútkami sú chronickým problémom a žiaľ i miestom častého výskytu dopravných nehôd.

slovakia

left justify in out

Tunel Višňové, ktorý by zápcham zabránil, sa stavia už 34 rokov. Za ten čas už napríklad Švajčiari postavili najdlhší tunel na svete. Aktivisti sa preto rozhodli konať. Oficiálne žiadajú ministerstvo kultúry, aby sa státie v kolónach pod Strečnom stalo súčasťou Zápisu nehmotného svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

obrazok

Kolóny pod Strečnom

 

Za kurióznou iniciatívou stojí podnikateľ Roman Grešák, ktorý kandiduje na poslanca mestského zastupiteľstva v Žiline s právnikom Martinom Pírym. Zúfalá doba si podľa nich vyžaduje zúfalé činy a výstavba tunela Višňové trvá už pridlho.

 

„Je úplne normálne, že keď idete na 15-kilometrovú pešiu túru, tak si so sebou zoberiete potraviny, zásoby vody, pršiplášť, snáď nejakú teplú deku. Ale je úplne nenormálne, keď na týchto 15 kilometrov, čo je zhruba cesta od Strečna po Vrútky, potrebujete to isté,“ uviedol Roman Grešák na sociálnej sieti.

 

img

 

Podľa oboch Žilinčanov sa státie v kolónach pod Strečnom dá považovať za peknú tradíciu, ktorá trvá už 30 rokov a pravidelne sa jej zúčastňujú stovky až tisícky ľudí. Tento zážitok zároveň porovnávajú s terchovskou hudbou alebo drotárskym umením. Aj preto sa rozhodli obrátiť na ministerstvo kultúry s oficiálnou  žiadosťou.

 

„Na tomto mieste by som sa chcel zároveň poďakovať všetkým doterajším vládam za to, že poctivo udržiavali túto tradíciu a umožnili tak ľuďom tento veľkolepý zážitok medzi dvoma hradmi na začiatku Žiliny,“ s iróniou poďakoval vládnym orgánom Martin Píry.

 

Prečítajte si aj: Dunaj vyplavil vraky lodí z druhej svetovej vojny

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies