Ako si vniesť do svojich domácností jeseň

NETKY.SK • 12 September 2023, 11:00 • 2 min
Ako si vniesť do svojich domácností jeseň

Zdá sa, že leto ešte nepovedalo svoje posledné slovo a nechce sa vzdať svojho žezla, no napriek tomu, že slnko ešte cez deň poriadne hreje, jeseň neodvratne klope na dvere a za pár dní nám začiatok nového ročného obdobia potvrdí aj kalendár.

slovakia

left justify in out

S jeseňou sa mení všetko. Končia sa prázdniny, letné spomienky na cesty do diaľok pomaly blednú, menia sa naše chute na tanieri, ale aj štýl obliekania, či výzdoba a ladenie našich domácností.

Ak ste sa už zmierili s tým, že leto nám končí a ste pripravený svoj príbytok obliecť do jesenného šatu, tu je niekoľko tipov, aké trendy prináša jeseň do našich domácností tento rok.

Zmenu ročného obdobia vo vašom domove určite zdôrazníte zmenou farebných odtieňov, viacerými vrstvami pre prípad chladného počasia či zaujímavými jesennými akcentami v rôznych textúrach.

Čo sa týka farieb, ako chcete byť trendoví, zvoľte teplé neutrálne tóny, napríklad odtiene medu, terakoty, alebo aj machovej zelenej, farbu pieskovú či obilnú. Podobné neutrálne odtiene sa dokonale pohrajú s výraznejším farebným akcentom v akomkoľvek priestore bytu. Profesionáli odporúčajú vziať si maximálne tri farby, a s tými sa hrať, kombinovať a používať ich striedavo na koberec, sedačky, deky, vankúše, doplnky...

Jesennú atmosféru vo vašej domácnosti zaručene vytvorí kráľ materiálov – drevo a jeho prirodzená krása. Drevo je elegantné, nadčasové, navyše prináša upokojujúci, pravý domáci pocit. Teplé odtiene dreva sa skvele hodia do kuchyne, kúpeľne, a v podstate každého priestoru v byte. Skvelým oživením domácnosti bude drevený konferenčný stolík, ale aj taká maličkosť ako drevený rám na obraz. V kuchyni si zaobstarajte veľkú drevenú krájaciu dosku.

Svetoví dizajnéri hlásia, že jesenným trendom našich bytov budú tkané prvky v rôznych podobách, ktoré dodávajú priestoru jemnosť a originalitu.

Tkané košíky rôznych tvarov a veľkostí, efektné tkané  závesné svietidlá, koberce z prírodných vlákien, ratanové a trstinové kusy nábytka – to všetko prináša jeseň v oblasti domáceho dizajnu. Hrubý jutový koberec dodá vášmu priestoru pocit tepla, hrejivosti, útulnosti.

Z materiálov môžete na jeseň siahnuť po vlne, ľane aj zamate. Pri obliekaní domácnosti do jesenného šatu nezabudnite siahnuť po vankúšoch či dekách z hrubších materiálov, aby ste sa po jesenných večeroch mali kam utiahnuť. Nebojte sa hrubších bavlnených obliečok, či ťažších ľanových kúskov, ktoré zútulnia váš byt. Nie je nad jesenné pohodlie so zamatovým vankúšom, hrnčekom čaju a knižkou.

Jeseň patrí určite zemitým a neutrálnym tónom, no ak by ste chceli do svojich priestorov pridať trochu kontrastu, popremýšľajte o pridaní čiernej farby prostredníctvom závesného osvetlenia, konferenčného stolíka, lampy, príručného stolíka, stoličiek alebo malých dekoratívnych predmetov. V kombinácii s čiernou, bielou či sivou vytvárajú zemité tóny zaujímavú tónovú paletu farieb.

Čo sa týka štýlu, nebojte sa zmiešať moderné so starožitným. Ak máte moderne zariadenú domácnosť, skúste ju oživiť nejakým vintage kúskom – starožitnou lampou či komodou. Takéto prelínanie rôznych dizajnových prvkov vytvára v priestore pocit jedinečnosti.

A napokon, dizajnovým trendom tejto jesene pre domácnosti je tzv. „pokojný, tichý luxus“.  To znamená zaujímavé, výnimočné kúsky, kvalitné nadčasové materiály, no to všetko v uvoľnenej, prirodzenej atmosfére, ktorá by mala vyhovovať výlučne vašim pocitom a potrebám bývania.

Tichý luxus je zameraný na kvalitu, rafinovanosť, no zároveň pohodlie, ktoré by za každých okolností a napriek akýmkoľvek trendom malo vychádzať v ústrety vášmu životnému štýlu a vkusu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies