Ako sa starať o matrace, aby ste predĺžili ich životnosť?

NETKY.SK • 5 Marec 2024, 14:14 • 2 min
Ako sa starať o matrace, aby ste predĺžili ich životnosť?

K výdatnému spánku patrí nielen príjemne zariadené prostredie spálne, ale aj kvalitný matrac s vhodnou tvrdosťou, ktorý je zárukou pohodlia počas celej noci. Avšak, aby ste si vašu investíciu do matracov mohli užívať čo najdlhšie, je potrebné sa o nich správne starať. Ako na to, vám prezradíme v nasledujúcom článku.

slovakia

left justify in out

Pri údržbe o matrac je potrebné dodržiavať niekoľko zásad
Matrac je vystavený každodennej námahe. Každý večer si naň líhame, vpíja sa do neho pot a zostávajú v ňom zachytené drobné kúsky pokožky. Takýmto spôsobom vzniká v matraci ideálne prostredie na množenie roztočov, plesní a iných alergénov, ktorých prítomnosť v našom lôžku nie je žiadaná. Aby ste tomu zabránili a dosiahli zároveň životnosť matraca deklarovanú výrobcom, je vhodné dodržiavať pri údržbe tohto doplnku niekoľko zásad.
 
Matrace pravidelne obracajte
Na plochu matraca je počas noci vyvíjaný dlhodobý tlak, pričom sú niektoré časti zaťažované menej a iné viac. Po dlhšom čase, ako aj v prípade, že máte kvalitné matrace, môžu vznikať v ich určitých častiach preležané miesta, ktorých vytvoreniu zabránite pravidelným obracaním.
 
Meniť môžete smer matraca, pričom ho otočíte tak, aby na mieste, kde sa nachádzali nohy, bola hlava. Pomôcť vie tiež matrac prevrátiť o 180 ° a spať na strane, ktorá bola pred tým položená na rošte. Obracanie si môžete naplánovať spolu s prezliekaním bielizne, napríklad, raz za mesiac. Vynechať otáčanie matracov by ste však mali vtedy, ak sú vybavené špeciálnymi zónami.
 
Vetrané matrace vydržia dlhšie
Vysoká vlhkosť vo výplni postele vie nielen skrátiť jej životnosť a znížiť kvalitu, ale aj ohroziť zdravie a pohodlie spánku. Hromadenie nadbytočnej vlhkosti obmedzíte vhodnou voľbou roštu, ktorý podporuje cirkuláciu vzduchu.

Matrace môžete chrániť aj chráničom matracov, ktorý zachytí všetok pot. Dôležité je tiež dostatočné vetranie spálne. V tomto smere by sa mali mať na pozore najmä poriadkumilovní ľudia, ktorí sú zvyknutí po prebudení posteľ pekne ustlať, čo však matracu neprospieva. Naopak, je vhodné ho nechať aspoň pár minút odkrytý a vyvetrať, aby sa všetka vlhkosť dôkladne odparila.
 
Vysávanie matracov
Počas prezliekania bielizne by ste mali matrac aj povysávať. Použite na to násadu určenú na vysávanie čalúneného nábytku. Vzniknuté škvrny z neho čo najskôr odstráňte. Aspoň raz ročne by ste mali kvôli obmedzeniu množenia roztočov prať tiež poťah matraca. Dlhá služba v podobe kvalitnej opory počas zdravého spánku vám bude najlepšou odmenou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj obrázka:Pixel-Shot/Shutterstock.com, článok obsahuje sponzorované odkazy
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies