Berlín odmietol myšlienku produkcie bridlicového plynu a priznal závislosť od Ruska

NETKY.SK • 18 Apríl 2022, 10:19 • 2 min
Berlín odmietol myšlienku produkcie bridlicového plynu a priznal závislosť od Ruska

MOSKVA – Nemecko nemá v úmysle ťažiť bridlicový plyn, pretože to poškodí nemecké životné prostredie, cituje ministra hospodárstva, vicekancelára Roberta Habecka, Frankfurter Allgemeine Zeitung.

slovakia

left justify in out

Berlín podľa neho z toho dôvodu nemôže rýchlo opustiť dodávky ruského plynu. „Okamžité plynové embargo by ohrozilo sociálny poriadok v Nemecku,“ hovorí Habek.

 

img

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck (vpravo) a nemecký minister financií Christian Lindner.

 

Nemecký politik objasnil, že Nemecko má veľké zásoby bridlicového plynu, ale na jeho výrobu je potrebné hydraulické štiepenie. Podľa jeho prognóz bude rozvoj ložísk a získanie príslušných povolení trvať roky.

 

„Podľa zákona o vodných zdrojoch je to ťažké, pretože tento spôsob ťažby môže mať negatívne vplyvy na životné prostredie. V súčasnosti nemáme žiadne firmy, ktoré by to boli ochotné urobiť,“ uzavrel vicekancelár.

 

img

 

Po začatí vojenskej operácie na Ukrajine nemecké úrady oznámili svoj zámer v dohľadnej dobe znížiť závislosť od ruských dodávok energie. Berlín plánuje do konca tohto roka zastaviť dovoz uhlia a ropy z Ruska. Predbežne sa hovorí, že závislosť na zemnom plyne bude možné zvládnuť do polovice roku 2024.

 

Nemecko dostalo začiatkom roka takmer 55 percent dovozu modrého paliva z Ruska. Tento podiel sa teraz znížil na 40 percent. Alternatívou k ruskému plynu môže byť z pohľadu Nemecka LNG z Kataru, USA a ďalších krajín.

 

Veľkopodnikatelia varovali pred úplným kolapsom bez ruského plynu

 

„Embargo na ruské energetické nosiče povedie k ničivým následkom pre nemecký priemysel,“ uviedol generálny riaditeľ chemického koncernu Covestro Markus Steilemann. „To by mohlo viesť ku kolapsu celého výrobného a dodávateľského reťazca. A ohroziť státisíce pracovných miest,“ povedal podnikateľ.

 

Dodal, že dlhodobé dôsledky ukrajinskej krízy sú stále nejasné, no nemecká spoločnosť už utrpela veľké škody.

 

img

 

O rovnakých rizikách hovoril aj šéf chemického koncernu BASF Martin Brudermuller. Odmietnutie ruskej ropy a plynu sa podľa neho zmení na najhoršiu krízu pre Nemecko od druhej svetovej vojny.

 

Nemecko, podobne ako ostatné západné krajiny, čelí prudkému nárastu cien pohonných hmôt po uvalení rozsiahlych sankcií proti Rusku.

 

https://ria.ru/20220418/gaz-1784020086.html

https://ria.ru/20220414/germaniya-1783595634.html



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies