Legendárne trhovisko na Miletičovej čaká obnova

NETKY.SK • 17 Február 2020, 13:34 • 2 min
Legendárne trhovisko na Miletičovej čaká obnova

Trhovisko Miletičova v bratislavskom Ružinove čaká po rokoch obnova. Mestská časť, ktorej trhovisko patrí, ubezpečuje, že pôjde o revitalizáciu, teda zmodernizovanie a zatraktívnenie prostredia s ponechaním prioritných funkcií trhoviska. Vyhlásená by mala byť architektonická súťaž, na spracovanie ideového projektu vyčlenili miestni poslanci 50.000 eur.

slovakia

left justify in out

Trhovisko plánuje mesto zmodernizovať

"Musím jednoznačne povedať, že neplánujeme žiaden development, žiadnu privatizáciu trhoviska, nič, čo by mu ublížilo. Chceme ho ale zmodernizovať, vyčistiť. Roky doň nebolo investované," uviedol starosta Ružinova Martin Chren s tým, že skvalitniť by sa dalo napríklad výmenou stánkov či pridaním prvkov, prípadne jeho rozšírením na súčasné parkovisko, a parkovanie áut zabezpečiť pod zemou.

 

img

Trhovisko Miletičova funguje už od 70. rokov minulého storočia

 

Na projekte sa budú podieľať študenti STU

Ako akási inšpirácia v rámci budúcej architektonickej súťaže môžu slúžiť ročníkové, respektíve semestrálne práce študentov Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, s ktorou mestská časť dlhšie spolupracuje. Študentov oslovil miestny podnik VPS, ktorý trhovisko spravuje, aby priniesli svoj pohľad na revitalizáciu územia, avšak s tým, že charakter trhoviska musí byť zachovaný. Cieľom bolo zistiť aktuálnu situáciu, ale tiež možnosti využitia tohto územia so zachovaním jeho jedinečnosti.

 

img

 

Lepšia infraštruktúra a ekológia

"Je to miesto, ktoré má potenciál nielen byť trhoviskom, ale aj miestom, kde sa stretáva komunita. Študenti napríklad vymýšľali systém stánkov, aby zostala zachovaná jedinečnosť Miletičky, ale pridávali funkcie, aby pritiahli aj nových užívateľov, aby podporili komunitný život, zlepšili infraštruktúru a ekológiu," priblížila Veronika Kotradyová, jedna z garantov z FA STU. Pracovalo sa aj so zelenými plochami a rozšírením zelene.

 

Študenti priniesli mladistvé vízie

Študentské práce sú tak prvým impulzom na to, aby sa o obnove trhoviska začalo hovoriť, prinášajú vyhodnotenie aktuálnych informácií a poukazujú na to, akým nedostatkom by sa bolo treba venovať. Podľa fakulty sú to mladistvé vízie, pri ktorých študenti niekedy "uleteli, ale treba mať veľké predstavy, aby, keď sa začnú okresávať, zostalo dosť na to, aby boli stále zaujímavé".Mestská časť hodnotí návrhy ako citlivo spracované, svieže, navrhujúce použitie materiálov, ktoré vyzerajú lepšie a sú modernejšie. Vytvárajú tiež prostredie na akcie, ktoré sa na trhovisku už v súčasnosti konajú, ale nemajú k dispozícii taký priestor, aký by im prináležal. "Každý z nich obsahuje veľa dobrých nápadov, môžu slúžiť ako inšpirácia aj pre architektov, ktorí sa do súťaže prihlásia," poznamenal Chren.

 

img

 

Práce by mali začať v zime 2020

Miestne zastupiteľstvo schválilo na spracovanie ideového projektu 50.000 eur, suma by mala ísť z developerského poplatku za Eurovea II. Projekt má dať odpoveď na to, ako konkrétne sa má trhovisko revitalizovať a aké by mali byť náklady. Ak nenastanú komplikácie, prvé práce by sa podľa samosprávy mali robiť už v zime, keď je trhovisko najmenej vyťažené.

 

img

 

História trhoviska

Na mieste dnes už legendárnej, ako ju nazývajú domáci ,,Miletičky“ kedysi stál známy bitúnok. Historické mapy a fakty súvisiace s históriou bitúnku vo Viedni prezrádzajú, že priestory na spracovanie mäsa sa na Miletičovej ulici nachádzali už v roku 1884V sedemdesiatych rokoch minulého storočia sa trhovisko premiestnilo do areálu bitúnku a tam začal príbeh Miletičky takej, ako ju poznáme dnes.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona