Na Morave končia s upratovaním obcí a likvidáciou sutín po ničivom tornáde. Do oblasti prúdia dobrovoľníci ochotní pomôcť

NETKY.SK • 3 Júl 2021, 16:18 • 2 min
Na Morave končia s upratovaním obcí a likvidáciou sutín po ničivom tornáde. Do oblasti prúdia dobrovoľníci ochotní pomôcť

HODONÍN – Obce na južnej Morave, ktoré zasiahlo zničujúce tornádo, majú prvú fázu upratovania a odvážania sutín, takmer za sebou. Do zničených dedín neustále prichádzajú dobrovoľníci, ktorí sú svojim spoluobčanom pomôcť v týchto ťažkých chvíľach.

slovakia

left justify in out

Ľudí, ktorí prišli pomôcť s odpratávaním stavebného materiálu, s opravou zničených domov či s upratovaním obcí, organizuje polícia a hasiči. Pre prichádzajúcich pomocníkov dokonca zabezpečili záchytné parkovisko či kyvadlovú dopravu, ktorá ich odváža na najviac zasiahnuté miesta. 

 

Do oblasti prúdia dobrovoľníci

Ako informovali záchranné zložky, aktuálne v obciach ukončujú fázu upratovania. V piatok uplynul presne týždeň, čo sa južnou Moravou prehnalo silné tornádosilné búrky, ktoré spôsobilo obrovské škody v regióne Hodonín a Brěclav.

 

Od ohlásenia obrovskej spúšte, kedy ľudia prišli o svoje domy, autá a v mnohých prípadoch o všetok majetok, začali do oblasti prúdiť dobrovoľníci, aby im podali pomocnú ruku.  

 

img

 

Množstvo áut plných ľudí smerujúcich na Moravu, však spôsobilo na viacerých úsekoch kolaps dopravy. Juhomoravský kraj preto zorganizoval autobusovú dopravu, ktorá hromadne zváža dobrovoľníkov do zničených obcí.

 

Vzniklo dokonca aj jedno záchytné parkovisko na letisku v Ladné pri Břeclavi. Ostatných zvážajú z Hodonína. Ďalej sa motoristi ani nedostanú, prejazd majú povolený iba záchranné zložky, remeselníci so stavebným materiálom a miestni občania

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: České Stebno nezasiahlo tornádo, za spúšťou stojí prírodný živel downburst

 

Demolačná čata búra poškodené domy

Práce komplikuje aj počasie, kedy slnečné počasie strieda dážď. Organizátori dobrovoľníkom odporúčajú, aby si so sebou priniesli pevnú obuv, pracovné oblečenia a rukavice.

 

Tí ktorí prídu do oblasti nevybavení, dostanú všetko, čo je nevyhnutné, vrátane náradia. Zároveň ľudí žiadajú, aby neprivážali žiadnu materiálnu pomoc, aktuálne majú ľudia všetkého dostatok. 

Ako uviedol hajtman Jan Grolich, dobrovoľníci sú odvážaný na miesta, kde je nevyhnutné. V niektorých prípadoch aj mimo obce, na polia, kde sa stále nachádzajú kusy striech, plechoviného odpadu, ktoré tam skončili po vyčíňaní nebezpečného tornáda. Aktuálne sú najviac potrebný stavbári, remeselníci, klampiari a stavebný materiál. 

 

Zatiaľ sa bude musieť pre výrazné poškodenie zbúrať až 180 rodinných domov. Demolačná čata zatiaľ likviduje budovy v obci Lužice a Hrušky. Neskôr  prejdú do Moravskej Novej Vsi a Mikulčicích.

 

Prečítajte si tiež: Tornádo, ktoré sa prehnalo Hodonínom, má na svedomí ďalší ľudský život

 

Dezinformácie komplikujú práce v obciach

V sobotu sa hasičom podarilo vyslobodiť jedného psa, ktorého tam pravdepodobne sutiny zasypali v priebehu včerajšieho dňa. Doráňaný a vyčerpaný skončil v rukách veterinára. 

 

Kraj intenzívne pracuje na dodávkach jedla pre dobrovoľníkov, hasičov a príslušníkov polície. „V každej obci sa vydáva tisíc jedál denne. Ak sa niekto ponúkne to organizovať, kľudne aj za finančnú výpomoc, budeme veľmi radi,“ skonštatoval Grolich.

 

Ten zároveň verejnosť vyzval, aby nešírila neoverené informácie, ktoré im komplikujú práce v obciach. 

 

Súvisiaci článok: Po ničivom tornáde strhnú na Morave desiatky domov, pomoc ponúkli aj slovenskí hasiči

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies