Ako prasa v žite?! Bývalý diktátor Mugabe si dožije v luxuse, štát mu to zaplatí

NETKY.SK • 29 December 2017, 14:54 • 2 min
Ako prasa v žite?! Bývalý diktátor Mugabe si dožije v luxuse, štát mu to zaplatí

ZIMBABWE – Bývalý prezident Zimbabwe Robert Mugabe, ktorý sa dočkal neželaného predčasného dôchodku pretože ho armáda zvrhla z funkcie, si dožije svoj život v luxuse, ktorým sa obklopoval počas celého obdobia svojej vlády.

slovakia

left justify in out

Zoznam Mugabeho benefitov v stredu zverejnil jeho nástupca Emmerson Mnangagwa. Podľa prezidentových slov Mugabe dostane k dispozícií autá, zdravotné poistenie pre celú jeho rodinu a krásnu plne vybavenú rezidenciu. V oficiálnom vyhlásení Mnangagwe uviedol, že bývalý prezident Robert Mugabe, ktorý bol vo funkcii od 31. decembra 1987 do novembra tohto roku, má nárok na využívanie určitých služieb a príspevkov.  

 

Mugabe bude vlastniť 3 vozidlá, vrátane 1 pick-upu, ktorý mu vymenia každých 5 rokov za nový. Vláda by mala uhradiť aj výdavky spojené na pohonné hmoty. Exprezident a jeho žena môžu ísť na 4 výlety ročne 1. triedou v rámci krajiny a raz do roka využiť súkromné lietadlo na zahraničnú cestu. Informoval britský The Guardian.

 

Manželskému páru taktiež prináleží krásna rezidencia kdekoľvek kde si vyberie v hlavnom meste Zimbabwe, Harare. Vláda im prispeje aj na bežné účty rodiny Mugabeovcov. Rodina bude mať k dispozícii 20 zamestnancov, ktorí sa budú starať o ich pohodlie, vrátane 6-člennej ochranky. Tunajšie nezávislé médiá v novembri dokonca informovali, že Mugabe dostal "všimné" za odchod do nechceného dôchodku vo výške 10-miliónov USD.

 

Peniaze boli samozrejme súčasťou dohody o jeho odstúpení z funkcie. Vláda však tieto tvrdenia odmieta. Mugabe odstúpil po 37 rokoch, ako sa mu na odpor postavila armáda. Kritici ho obviňujú z dlhoročného porušovania ľudských práv a manipulovania volieb. Podľa ich názoru je v neposlednom rade zodpovedný aj za zlú ekonomickú situáciu v krajine a vytvorenie obrovského deficitu štátneho rozpočtu. Do politiky vstúpil v roku 1980, kedy sa mu podarilo vyhrať v prvých všeobecných voľbách a stal sa premiérom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies