Ako oklamať čas a dostať sa na živý koncert Freddieho Mercuryho?

NETKY.SK • 4 August 2020, 20:0 • 2 min
Ako oklamať čas a dostať sa na živý koncert Freddieho Mercuryho?

Virtuálna realita (VR) sa stáva súčasťou nášho života a postupne sa vytvárajú nové možnosti či metódy jej uplatnenia. Niektoré sú užitočnejšie, iné zasahujú skôr do oblasti zábavy či prezentácie. Blížime sa ako spoločnosť až k vytvoreniu falošného stroja času? Alebo falošné teleportačné zariadenie, aby sme sa za pár sekúnd dostali ku austrálskym klokanom?

slovakia

left justify in out

Niektoré spoločnosti, ktoré chcú dobre obstáť vo verejnom priestore sa postupne začnú odkláňať od klasických reklamných trikov. Tak napríklad VR už využíva firma ProMinent, ktorá vyrába komponenty potrebné k úprave vôd. „ProMinent využila VR zážitok pre prezentáciu svojich projektov na svetovom veľtrhu chemického inžinierstva a biotechnológie Achema vo Frankfurte,“ píše sa na systemonline.cz s tým, že na tomto podujatí sa prezentovali viaceré ďalšie možnosti, ako VR zakomponovať aj do prostredia public relations.

 

Teleportácia

Virtuálna realita pomáha lepšie pochopiť vedu a zároveň umožniť rýchle presúvanie sa medzi jej jednotlivými súčasťami, komponentami či infraštruktúrou. „Vo virtuálnom prostredí ukazujú zariadenia elektrární a rafinérií z niekoľkých uhlov a vzdialenosti, medzi ktorými sa môže užívateľ teleportovať pomocou ovládača. Okrem toho je mu umožnené kedykoľvek prepnúť do rentgenového videnia, ktoré slúži k lepšiemu preskúmavaniu konštrukcií jednotlivých dielov,“ dopĺňa sa v článku s tým, že pomáha aj virtuálny sprievodca.

 

img

 

Zdravie

Najdôležitejšia oblasť je nepochybne zdravotníctvo. V praktickej oblasti medicíny, teda prinavracania zdravia, pôjde o pomoc pri invazívnych či neinvazívnych operáciách, keď si chirurgovia veľmi presne budú môcť nasimulovať daný orgán či ďalšie operované prostredia. Uľahčí sa aj liečba, keďže VR už dokáže liečiť ľudí, ktorí utrpeli stratu pamäte. V neposlednom rade pre medicínu poslúži VR aj v pri výučbe nových lekárov, ktorí vďaka nej lepšie zvládnu anatómiu. Vstúpiť dovnútra ľudského tela totiž žiadny študent medicíny predtým nemohol.

 

Zábava

Oblasť zábavy je momentálne najviac využívaná a pravdepodobne bude silná vo VR stále, keďže zábavu potrebuje každý. VR nepochybne uľahčí cestovanie. Kto na ďaleké cesty nebude mať peniaze, čas, chuť, alebo sily, tak si zážitok z cesty nasimuluje. Navyše nie každý zdravý človek môže určité nebezpečné výlety absolvovať aj napriek tomu, že na to peniaze má. Čo tak prejsť sa po už neexistujúcich dvojičkách Svetového obchodného centra v New Yorku po lane? Ten zážitok sa bude dať absolvovať už len vďaka VR. Už teraz v rámci zábavy existuje silné zapojenie VR.

 

img

 

Pochopiť druhých

Jednou z lastovičiek sú 5D kiná. K tomu už existujú aj rôzne ďalšie interaktívne filmy či dokumenty, ktoré tvorcovia natočili 360-kamerou. Ale prichádzajú aj ďalšie hry, napr. Hellblade: Senua’s Psychosis. „Hlavná postava tejto hry trpí schizofréniou a psychózou, keďže tvorcovia vytvárali hru na základe skutočných pacientov, máte možnosť si vo VR vyskúšať, ako sa títo ľudia cítia  a konajú,“ dopĺňa vreducation.cz s tým, že hru by nemali hrať ľudia so slabšími a citlivejšími povahami. Na svoje si však prídu aj fanúšikovia hudby či športu. Dostať sa tak napríklad na koncert Freddieho Mercuryho by bol zážitok, ktorý opäť dokáže už len VR. Alebo čo tak byť fyzicky na zápase, ktorý sa odohral v minulosti, ale vtedy už neboli voľné lístky.

 

Pokračovanie nabudúce.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona