Ako bude vyzerať dopyt po rope v najbližších rokoch?

NETKY.SK • 13 August 2020, 11:5 • 2 min
Ako bude vyzerať dopyt po rope v najbližších rokoch?

PARÍŽ - Medzinárodná agentúra pre energetiku IEA znížila svoju prognózu globálneho dopytu po rope prvýkrát za niekoľko mesiacov. Dôvodom je vysoký počet nových prípadov ochorenia COVID-19 a pretrvávajúca slabosť leteckej dopravy.

slovakia

left justify in out

Koronavírus čaruje aj na trhu s ropou

IEA uviedla vo svojej ostro sledovanej mesačnej správe, že aktuálne počíta v tomto roku s globálnym dopytom po rope na úrovni 91,1 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne, čo znamená medziročný pokles o 8,1 milióna barelov denne. To je o 140 000 barelov menej, než IEA očakávala vo svojej predchádzajúcej predpovedi.

 

img

 

Bude to ešte horšie 

Agentúra takisto revidovala svoju prognózu na rok 2021 smerom nadol o 240 000 barelov denne na 97,1 milióna barelov denne. Hlavným dôvodom slabých vyhliadok je podľa IEA slabý dopyt leteckého sektora.

 

img

 

Možno nahjhorší rok v histórii

Šéf IEA Fatih Birol už skôr vyhlásil, že tento rok zrejme bude najhorším v histórii ropných trhov. "Aktuálne údaje o mobilite signalizujú, že zotavovanie sa sploštilo v mnohých regiónoch, aj keď v Európe zatiaľ pretrváva rastový trend," uviedla IEA vo svojej aktuálnej správe.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona