Akira Toriyama, tvorca Dragon Ball a priekopník mangy, zomrel vo veku 68 rokov

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 20:00 • 2 min
Akira Toriyama, tvorca Dragon Ball a priekopník mangy, zomrel vo veku 68 rokov

Vo veku 68 rokov zomrel Akira Toriyama, tvorca Dragon Ballu a grafik hier Dragon Quest, Chrono Trigger a mnohých ďalších diel.

slovakia

left justify in out

Správu o Toriyamovom úmrtí zverejnil 7. marca oficiálny účet Dragon Ball Z X (predtým Twitter). Podľa vyhlásenia Toriyama zomrel v dôsledku akútneho subdurálneho krvácania.

"Je nám hlboko ľúto, že mal ešte niekoľko diel vo fáze tvorby as veľkým nadšením. Tiež by mal ešte veľa vecí, ktoré by mohol dosiahnuť," Bird Studio a Capsule Corporation Tokyo napísali na Twitteri.

"Zanechal však tomuto svetu mnoho manga titulov a umeleckých diel. Vďaka podpore mnohých ľudí po celom svete mohol pokračovať vo svojej tvorivej činnosti viac ako 45 rokov. Dúfame, že jedinečný svet tvorby Akira Toriyamy budú všetci ešte dlho milovať."

Legenda anime a hier

Toriyama prvýkrát prenikol do manga priemyslu vo svojich 23 rokoch, keď sa zúčastnil súťaže amatérskych tvorcov mangy v časopise Weekly Shōnen Magazine spoločnosti Kodansha. Odtiaľ sa Toriyama preslávil serializáciou obľúbenej mangy Dr. Slump v roku 1980.

V roku 1984 Toriyama vydal zásadnú fantasy akčnú komediálnu bojovú sériu Dragon Ball, z ktorej neskôr vznikli nesmierne populárne série Dragon Ball Z a Dragon Ball Super. Vplyv Dragon Ballu neskôr inšpiroval ďalších autorov, ako sú Eiichiro Oda, Tite Kubo a Masashi Kishimoto, na vytvorenie klasík One Piece, Bleach, Naruto a ďalších.

Toriyama tiež zohral vplyvnú úlohu v hernej histórii, jeho diela poslúžila ako základ pre Dragon Quest – jedno z prvých konzolových RPG v Japonsku. V polovici 90. rokov Toriyama slávne spolupracoval s tvorcom Dragon Questu Yuji Horiom a tvorcom Final Fantasy Hironobu Sakaguchim na hre Chrono Trigger, ktorá je dodnes považovaná za jednu z najlepších hier vôbec.

Posledným projektom, na ktorom Toriyama údajne pracoval, boli originálne návrhy postáv pre pripravovaný spin-off Dragon Ball Z, Dragon Ball Daima. Jeho príbeh sleduje dobrodružstvo Gokua a Vegety v rozmarnom svete Dragon Ballu. Sand Land, hra založená na ďalšom Toriyamovom diele, má vyjsť v apríli.

Počas panelovej diskusie na newyorskom Comic Cone 2023 výkonný producent Daimy Akio Iyoku povedal, že Toriyama bol "hlboko zapojený nad rámec svojich obvyklých schopností" a dohliadal na príbeh, dizajn postáv a ďalšie prvky Daimy.

"Okrem toho [Toriyama] naplánoval úplne nové epizódy príbehu, takže sa prosím tešte na začiatok série," povedal Iyoku. Dragon Ball Daima by mal vyjsť na jeseň roku 2024.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: IGN, The Guardian, BBC, Foto: NBC News / JIJI Press / AFP / Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies