Líder izraelskej opozície Ganc dostal poverenie na vytvorenie novej vlády

NETKY.SK • 16 Marec 2020, 12:40 • 2 min
Líder izraelskej opozície Ganc dostal poverenie na vytvorenie novej vlády

JERUZALEM - Bývalý náčelník generálneho štábu izraelskej armády Ganc podľa svojich slov urobí všetko pre to, aby v čo najkratšom čase vytvoril celonárodnú a vlasteneckú vládu. Takisto vyzval svojho súpera, doterajšieho premiéra Benjamina Netanjahua, aby sa k nemu pripojil.

slovakia

left justify in out

Silné slová na úvod

Ganc údajne sľúbil, že vytvorí vládu, ktorá Izrael ochráni proti koronavírusu a takisto aj proti "vírusu nejednoty, nenávisti a neistoty". 

 

Poslanci novozvoleného izraelského parlamentu zložia počas dnešného dňa slávnostný sľub. Tento akt však ovplyvnia reštriktívne opatrenia zavedené v súvislosti s koronavírusom.

 

img

 

Prvotný problém víťazov volieb 

V parlamentných voľbách z 2. marca, ktoré boli v Izraeli za ostatný rok už tretími, zvíťazila Netanjahuova strana Likud, ktorej tak v 120-člennom Knesete pripadlo 36 kresiel. So svojimi spojencami z iných strán sa jej však podarilo získať len 58 kresiel, a teda o tri menej, ako je požadovaná nadpolovičná väčšina.

 

img

 

Formovanie novej vlády

Gancom vedený centristický blok Modrá a biela získal vo voľbách 33 parlamentných mandátov. Gancovi však v nedeľu vyslovilo podporu dovedna 61 poslancov, vrátane tých z ultrapravicovej strany Izrael, náš domov, a tiež koalície arabských strán. Podarilo sa mu teda tesne získať nadpolovičnú väčšinu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Benny Gantz - בני גנץ (@gantzbe),

 

Možné problémy

Na zostavenie vlády má Ganc jeden mesiac. Predpovedá sa však, že sformovanie kabinetu pre Ganca nebude ľahké, nakoľko strany, ktoré ho na post premiéra podporili, majú značné názorové rozdiely.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies