Ak SPF nebude môcť vydať náhradný pozemok, kompenzácia má byť finančná

NETKY.SK • 20 Október 2010, 07:31 • 2 min
Ak SPF nebude môcť vydať náhradný pozemok, kompenzácia má byť finančná

Ak SPF nebude môcť vydať náhradný pozemok, kompenzácia má byť finančná

slovakia

left justify in out

Slovenský pozemkový fond (SPF) by mal zabezpečovať vydávanie náhradných pozemkov len v katastrálnom území, v ktorom sa nachádzal aj pôvodný pozemok. Vyplýva to z návrhu novelizácie zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému poľnohospodárskemu majetku, ktorý dnes poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.
      Novelou zákona by sa mala upraviť kompetencia SPF tak, aby vždy, keď nebude možné vydať náhradný pozemok, fond kompenzoval nároky oprávnených osôb len peniazmi. Práve tento fakt kritizovali opoziční poslanci. Podľa Magdy Košútovej (Smer-SD) je problémom tejto normy retroaktivita "Tak, aby nová právna úprava nepôsobila do minulosti, ale do budúcnosti," dodala. Z tohto dôvodu podala návrh nepokračovať v rokovaní o tomto bode, ale jej návrh neprešiel.
      "Tento zákon nie je ani protiústavný, ani retroaktívny, ale chce odstrániť prešľapy, ktoré urobila vláda Roberta Fica," reagoval na vystúpenia poslancov šéf rezortu pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd). Podľa neho išlo najmä o vyčlenenie 119 katastrálnych území, kde sa náhradné pozemky vydávať nemali.
      Cieľom návrhu novelizácie zákona je podľa predkladateľa predovšetkým odstrániť možnosť špekulatívneho vydávania náhradných pozemkov mimo katastrálneho územia, v ktorom sa nachádzal pôvodný pozemok. "Týmto spôsobom by sa mal dosiahnuť stav, že budú ukončené reštitučné konania vydaním náhradného pozemku alebo zaplatením finančnej náhrady za pôvodné pozemky," uviedlo Ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR v dôvodovej správe k novelizácii zákona.
      Prechodné ustanovenie novelizovaného zákona zároveň určuje, že ak SPF ponúkol oprávnenej osobe náhradný pozemok do 30. novembra 2010, náhradný pozemok sa poskytne podľa doterajších predpisov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies