Ak parlament prijme súčasný návrh rozpočtu, Most-Híd sa obráti na ústavný súd

NETKY.SK • 15 Október 2013, 13:40 • 2 min
Ak parlament prijme súčasný návrh rozpočtu, Most-Híd sa obráti na ústavný súd

BRATISLAVA – Štát podľa opozičnej strany Most-Híd stále pridáva mestám a obciam nové kompetencie, ale nedáva im na ne príslušné finančné prostriedky. Dohodol sa odborármi tiež na zvýšení platov vo verejnej správe, samospráve na to však financie nevyčlenil.

slovakia

left justify in out

Toto považuje poslanec za Most-Híd Andrej Hrnčiar za porušenie ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti a v prípade, že parlament prijme súčasný návrh rozpočtu, obráti sa na Ústavný súd (ÚS) SR. "Ak bude takýto rozpočet schválený, dáme podanie na ústavný súd," vyhlásil Hrnčiar na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR. 

Od decentralizácie prešlo podľa jeho slov na mestá a obce viac ako 4500 kompetencií a každoročne prechádzajú nové, ktoré štát nekryje. "Len v roku 2012 to bolo 110 nových kompetencií, na ktoré štát nedáva prostriedky," priblížil Hrnčiar. Slovensko sa podľa neho dostalo do štádia, kedy sa mestá a obce dostali na dno a už nedokážu viac šetriť na úkor ľudí. 

"Nevedia už ani zabezpečiť úlohy, ktoré im stanovuje zákon," dodal. Samospráva pritom podľa Hrnčiara už dlho volá po audite kompetencií. Čiže po jasnom určení toho, čo všetko mestá a obce robia a na čo im štát nedáva peniaze. Vládny návrh rozpočtu na rok 2014 podrobili kritike aj jeho kolegovia zo strany, predseda Béla Bugár a podpredseda Ivan Švejna. Podľa Bugára je rozpočet predvolebný, kampaňový a zároveň usvedčujúci. "Usvedčuje premiéra Roberta Fica, ale aj Smer-SD z klamstiev," uviedol. 

Pretože premiér podľa neho pred pár mesiacmi sľuboval, že už žiadne nové dane nezavedie. "A stačí sa pozrieť na návrh rozpočtu a vidíte tam minimálne licenčnú daň," skonštatoval Bugár. Podľa Švejnu toto opatrenie poškodí podnikateľské prostredie. "To, čo sme našli v rozpočte, je ďalšia rana malému a strednému podnikaniu," zhodnotil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies