Ak neodložíte telefón do tohto času, môžete vážne narušiť svoje psychické zdravie!

NETKY.SK • 31 Máj 2018, 10:40 • 2 min
Ak neodložíte telefón do tohto času, môžete vážne narušiť svoje psychické zdravie!

Oddýchnuť si od života on-line je dôležitejšie, ako by ste si mysleli.

slovakia

left justify in out

Dnešná doba je charakteristická tým, že sú ľudia 24 hodín denne pripojení na internet. Zo zamestnania, kde celý deň pracujú s počítačom prichádzajú domov, pričom svetlo displejov na nich žiari aj tu. Mnohí majú mobilný telefón i na nočnom stolíku a komunikácie prostredníctvom sociálnych sietí sa nevzdávajú ani tesne pred spaním či skoro ráno. To je však veľká chyba, tvrdia odborníci. Takéto správanie môže mať mimoriadne negatívny dopad na našu psychiku.

 

Univerzita v Glasgowe realizovala štúdiu na rekordnej vzorke dobrovoľníkov. Pozorovanie sa uskutočnilo na 91- tisíc ľuďoch, ktorých monitorovali počas jedného týždňa. Na základe výsledkov sa zistilo, že pokiaľ jednotlivec „klame“ svoje telo tým, že tesne pred spaním v tme pozerá do svietiaceho displeja svojho telefónu, má výrazne väčší nábeh na niektoré psychické ochorenia, akými sú napríklad depresia, bipolárna porucha alebo neuróza. Okrem toho má takýto zvyk vplyv aj na aktivitu v priebehu dňa, výkonnosť mozgu totiž klesá.

 

Vedúci štúdie, Daniel Smith, hovorí, že je dôležité obmedzovať pred spaním viaceré aktivity, najmä tie, čo „burcujú“ naše zmysly. Jas mobilného telefónu akoby klamal naše telo, ktoré vie, že sa má pripravovať na spánok vtedy, keď je tma. Telefón je podľa neho vhodné odložiť najneskôr o 22. hodine, aby sme tak dali organizmu šancu upokojiť sa a dostatočne zregenerovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies