Nursultan Nazarbajev odstúpil z postu prezidenta Kazachstanu

NETKY.SK • 19 Marec 2019, 18:15 • 2 min
Nursultan Nazarbajev odstúpil z postu prezidenta Kazachstanu

TASS - Prezident Kazachstanu Nursultan Nazarbajev oznámil počas dnešného dňa svoju rezignáciu na prezidentský úrad. Zachová si však pozíciu vedúceho bezpečnostnej rady krajiny a vodcu vládnucej strany. Nazarbajev zastával post prezidents takmer 29 rokov. Nové voľby sú naplánované na budúci rok.

slovakia

left justify in out

"Rozhodol som sa ukončiť svoje právomoci ako prezident," vyjadril sa už 78-ročný Nazarbajev počas televízneho prejavu pre obyvateľov Kazachstanu. "Už to bude 30 rokov, odkedy pôsobím ako hlava štátu tejto krajiny. Ľudia mi dali príležitosť stať sa prvým prezidentom nezávislého Kazachstanu."

 

Po odchode z prezidentského kresla si Nazarbajev zachová tri dôležité posty. Zákon o Bezpečnostnej rade mu priznáva, ako prvému prezidentovi krajiny a "vodcovi národa," celoživotné právo viesť bezpečnostnú radu. Okrem toho zostane v čele vládnucej strany Nur Otan a taktiež mu bude ponechané členstvo v ústavnej rade.

 

Nazarbajev sa stal prezidentom Kazachstanu v roku 1990. V apríli 2015 bol opätovne zvolený s výsledkom 97,7% hlasov. právomoci prezidenta bude môcť využívať do apríla budúceho roku. Predčasné voľby sa v krajine neplánujú. Ústava Kazachstanu ich nestanovuje. Predseda Senátu Kasym-Zhomart Tokayev bude pôsobiť ako prezident do apríla 2020.

 

Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov povedal, že Vladimír Putin telefonoval s Nazarbajevom v ešte počas utorkových hodín a odmietol odpovedať na otázku o obsahu ich rozhovoru. Vo februári Nazarbajev vyhodil kazašskú vládu a obvinil ministrov z neschopnosti plniť si hospodárske povinnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies