Ak chce byť Európska únia globálnym hráčom, musí byť jednotnejšia

NETKY.SK • 23 Jún 2017, 11:05 • 2 min
Ak chce byť Európska únia globálnym hráčom, musí byť jednotnejšia

BRATISLAVA - Ak chce byť Európska únia (EÚ) rovnocenným globálnym hráčom alebo sa chce tejto pozícii priblížiť, musí byť jednotnejšia.

slovakia

left justify in out

Uviedol to profesor medzinárodných vzťahov na Harvardovej univerzite Stephen M. Walt. "Prvý krok, ktorý by EÚ mala urobiť, je prekonanie výziev, ktorým čelí – musí zastabilizovať euro, keďže EÚ strávila už takmer desať rokov zisťovaním, ako by mohla spoločná mena prežiť. Európske krajiny sa taktiež vyrovnávajú s dôsledkami rozširovania, keďže počet členských štátov neustále narastal a v súčasnosti má členov, ktorí sa veľmi odlišujú vo veľkosti, v kultúre, v politickej orientácii," uviedol Walt, pričom to podľa neho veľmi sťažuje spôsob, ako dospieť k rozhodnutiu vnútri EÚ.

 

Problém vidí aj v tom, že EÚ nie je flexibilná a akcieschopná. Európa sa podľa neho musí dlho a hlboko zamyslieť aj nad tým, ako sa vyrovná s problémom na hraniciach. "Mohli sme vidieť, že utečenecká kríza prišla zo Sýrie, čo spôsobilo množstvo politických problémov v rozdielnosti názorov členských štátov na ňu. Nemyslím si však, že problémy po ukončení vojny v Sýrii len tak odídu, keďže sú stovky miliónov ľudí na Blízkom východe a v Afrike, ktorí sa snažia prísť do Európy, pretože sa pre nich zdá atraktívna a stále relatívne prosperujúca. Takže Európa ako celok musí prísť so spôsobom, ako sa popasuje s týmito skutočnosťami, a to je veľká výzva," konštatoval profesor.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies