Ak bude krutá zima vedia nocľahárne prichýliť viac ľudí

NETKY.SK • 28 December 2013, 13:49 • 2 min
 Ak bude krutá zima vedia nocľahárne prichýliť viac ľudí

BRATISLAVA - Bezdomovcov v Bratislave prichýlia v nocľahárni na Ivanskej ceste či v zariadení Mea Culpa na Hradištnej.

slovakia

left justify in out

 Pred zimou a mrazom sa môžu ľudia bez domova ukryť v niekoľkých nocľahárňach v Bratislave. V prípade krutej zimy je pripravená prijať viac klientov nocľaháreň Mea Culpa, viac miest vie ponúknuť aj zariadenie neziskovej organizácie De Paul a počas krutých mrazov pomôže aj mesto.

Ako agentúru SITA informoval Miro Jurík z neziskovej organizácie De Paul, klientov vedia umiestniť vo viacerých zariadeniach v Bratislave. Organizácia prevádzkuje nocľaháreň sv. Vincenta, dva útulky i ošetrovňu. Kapacita nocľahárne na Ivanskej ceste je 135 klientov, podľa Juríka však v prípade potreby vedia prichýliť až 195 nocľažníkov. Zariadenie prijme aj bezdomovcov pod vplyvom alkoholu, podmienkou však je, že počas pobytu už piť alkohol nebudú. Ako vysvetlil Jurík, každý klient, ktorý do nocľahárne príde, zaplatí pri registrácii za noc poplatok 85 centov. V zariadení potom bezdomovci dostanú posteľ, teplú večeru i raňajky. Môžu sa osprchovať, oprať si bielizeň či za symbolický poplatok vybrať nové veci zo šatníka. K dispozícii im je aj sociálny pracovník. 

Organizácia De Paul prevádzkuje ešte ďalšie zariadenia. Na Ivanskej ceste, vedľa nocľahárne, je aj útulok pre 20 klientov. Ten nie je nízkoprahový a bývať v ňom môžu ľudia, ktorí spolupracujú so sociálnymi pracovníkmi, hľadajú si prácu či bývanie. Pod vplyvom alkoholu ich však do zariadenia nepustia. Organizácia De Paul prevádzkuje aj útulok pre chorých či nevládnych ľudí bez domova. Je v ňom 35 miest a o klientov sa celý deň starajú. Podľa Juríka dvakrát do týždňa za ľuďmi v zariadení chodí aj domáca ošetrovateľská služba. Pomoc nájdu bezdomovci aj v Ošetrovni sv. Alžbety. Ambulantné zariadenie je otvorené denne od 15:00 do 19:00, klientom tam ošetria zranenia, môžu si však v ňom aj vymeniť oblečenie, najesť sa či prísť po radu k sociálnym pracovníkom. 

Nocľaháreň Mea Culpa na Hradištnej ulici vie tiež v prípade mrazov prichýliť ľudí aj nad stanovenú kapacitu. V zariadení je 36 miest, podľa vedúceho útulku Róberta Kováča však už dnes v zariadení prespáva 40 klientov. V prípade potreby sú pripravení prichýliť až 55 ľudí, miesta na spanie potom pripravia v spoločenskej miestnosti. 

V prípade veľmi tuhých mrazov je pripravené pomôcť bezdomovcom aj mesto Bratislava. Ak bude zima neúnosná, postavia im stan, podobne ako v roku 2011, keď teploty klesali pod -20 stupňov Celzia. So žiadosťou o pomoc sa vtedy obrátili na Ministerstvo vnútra SR a Civilnú ochranu, ktorí spolu s mestom projekt na pomoc bezdomovcom pripravili. V prípade potreby mesto postaví stan ako nízkoprahové zariadenie pre všetkých ľudí žijúcich na ulici. Bezdomovci v ňom dostanú posteľ, čaj i jedno teplé jedlo denne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies