Kritička zničila umeleckú inštaláciu za tisícky dolárov

NETKY.SK • 11 Február 2020, 16:38 • 2 min
Kritička zničila umeleckú inštaláciu za tisícky dolárov

Umenie, to je niekedy poriadne zapeklitá záležitosť. Zvlášť keď sa jedná o výtvory umelcov, v ktorých je potreba hľadať naozaj hlboký zmysel.

slovakia

left justify in out

Jednu takú inštaláciu údajným nedopatrením zničila v sobotu v Mexiku na výstave Zona Maco kritička Avelina Lésperová, informovali servery The Guardian a BBC. Lésperová sa poponáhľala s nápadom, že by galéria mohla považovať rozbitie diela za jeho evolúciu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Galería OMR (@galeriaomr),

 

Dielo sa zľaklo

Na výstave v Mexiku bolo k videniu dielo od tamojšieho umelca menom Gabriel Rico. Dielo bolo tvorené zo sklenenej tabule, v ktorej bol umiestnený kameň, futbalová lopta či tenisová loptička.

 

Kritička Avelina Lésperová však s dielom nebola spokojná a v rámci dehonestácie diela k nemu pristúpila bližšie a položila na neho prázdnu plechovku od limonády, aby vyjadrila svoje pohŕdanie dielom.

 

Akonáhle sa však priblížila, sklenená tabuľa sa rozpadla a črepy sa rozsypali všade okolo. "Bolo to, ako by ma to dielo počulo a radšej samo spadlo," uviedla Lésperová.

 

 

Súčasť exopzície?

Niektorí návštevníci sa dokonca domnievali, že rozbitie sklenenej tabule bolo súčasťou expozície. Lésperová potom navrhla, že by galéria mala sklo nechať rozbité, čo by dokazovalo akúsi evolúciu diela, uviedol server The Guardian.

 

Neskôr sa kritička za svoj čin ospravedlnila, podľa galérie sa jednalo zrejme o nehodu, napriek tomu bolo správanie Lésperovej odsúdené. "Prišla k dielu moc blízko bez ohľadu na to, že by ho mohla zničiť," uviedla galéria.

 

Ak bude musieť kritička nahradiť škodu, zatiaľ nie je jasné, rozhodne sa až po debate galérie s umelcom, ktorého dielo bolo oceňované na 20-tisíc dolárov. Lésperová už ponúkla pomoc pri oprave tabule.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies