Aj za poškodenie auta na výtlkoch možno získať odškodnenie

NETKY.SK • 28 Február 2013, 08:38 • 2 min
Aj za poškodenie auta na výtlkoch možno získať odškodnenie

Aj za poškodenie auta na výtlkoch možno získať odškodnenie - Radíme Tuhé mrazy, časté sneženie a následný odmäk sa prejavili aj na stave vozoviek. Jazda na slovenských cestách tak často pripomína slalom medzi výtlkmi, ktorý však nie vždy končí bez nehody.

slovakia

left justify in out

img

Tuhé mrazy, časté sneženie a následný odmäk sa prejavili aj na stave vozoviek. Jazda na slovenských cestách tak často pripomína slalom medzi výtlkmi, ktorý však nie vždy končí bez nehody.
      Od začiatku zimy (1. december 2012) do dnešných dní (24. február 2013) zaregistrovala Allianz - Slovenská poisťovňa už 600 poistných udalostí v havarijnom poistení spôsobených výtlkom. Celková výška škôd dosahuje približne 569.000 eur, teda priemerná výška škody dosahuje až 958 eur.
      V porovnaní s predošlými rokmi tak ide o rapídny nárast poistných udalostí aj celkovej sumy. Minulú zimu (1. december 2011 až 31. marec 2012) zaznamenala Allianz - SP 354 poistných udalostí spôsobených výtlkom v celkovej výške 387.000 eur. Už pred koncom februára tak poisťovňa registruje viac poistných udalostí ako za celú minuloročnú zimu. Pri takomto trende by išlo až o dvojnásobný nárast poistných udalostí v porovnaní s predošlým rokom.
      Poškodenie motorového vozidla výtlkmi na cestách kryje havarijné poistenie - ak je v poistnej zmluve zahrnuté krytie škôd na pneumatikách a diskoch, čo je pre motoristu rozhodne najkomfortnejšie riešenie vzniknutej škody. Pokiaľ poškodený nemá uzatvorené havarijné poistenie, môže si náhradu škody uplatniť iným, no podstatne náročnejším spôsobom a to z poistenia zodpovednosti za škodu správcu komunikácie, u správcu komunikácie mimosúdnou dohodou a od správcu komunikácie na súde v občiansko-právnom konaní.
      Čo robiť pri poškodení vozidla výtlkom radí Lucia Muthová z Allianz-SP: "Poškodenie vozidla zapríčinené výtlkom na ceste je možné uplatniť bez ohľadu na to, či udalosť prešetrovala polícia alebo nie. Motoristom odporúčame na mieste zdokumentovať škodu, jej rozsah, aj samotnú vozovku, kde došlo k vzniku škody, napr. vlastnou fotodokumentáciou, prípadnými svedeckými výpoveďami a pod. Klient môže škodovú udalosť poisťovni nahlásiť telefonicky, prostredníctvom internetu, na ktorejkoľvek pobočke, alebo aj priamo z miesta jej vzniku vďaka našej aplikácii pre smartfóny s názvom Poistné udalosti.
      Pri havarijnom poistení má poistený klient nárok aj na pomoc asistenčnej služby, ktorá zabezpečí opravu poškodeného vozidla na mieste alebo odtiahnutie automobilu do servisu."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies