Greta Thunbergová zhrnula výsledky rokovania klimatického summitu: Bla, bla, bla

NETKY.SK • 14 November 2021, 12:31 • 2 min
Greta Thunbergová zhrnula výsledky rokovania klimatického summitu: Bla, bla, bla

GLASGOW - Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová uviedla, že svetoví lídri na Klimatickom summite OSN COP26 "nič nedosiahli".

slovakia

left justify in out

"COP26 sa skončil. Tu je stručné zhrnutie: Bla, bla, bla," napísala Thunbergová na Twitteri. Ozajstná práca podľa jej vyjadrení pokračuje mimo takýchto rokovacích sál. "Nikdy sa nevzdáme," dodala. Thunbergová klimatickú konferenciu COP26 kritizovala aj proteste v Glasgowe, ktorý sa konal od 5. novembra.

 

Svetoví lídri, ktorí sa zhromaždili na glasgowskom summite, sa podľa jej slov usilujú len o to, aby biznis fungoval tak ako doposiaľ a aby neutrpeli záujmy a ekonomika krajín bohatého "globálneho severu"Thunbergová zároveň mladých ľudí vyzvala, aby boli v oblasti boja proti klimatickej zmene aktívni a zúčastnili sa na zhromaždeniach na podporu klímy.

 

Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe sa v sobotu skončil prijatím paktu, ktorého cieľom je obmedziť nebezpečné zvyšovanie teploty na planéte. Dohoda bola dosiahnutá napriek poslednej intervencii Číny a Indie. Pod ich tlakom sa do glasgowského paktu nedostal záväzok o úplnom zavrhnutí uhlia.

 

Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že dosiahnuté dohody považuje za nedostatočné. "Výsledok COP26 je kompromisom, ktorý odráža záujmy, rozpory a úroveň politickej vôle (riešiť klimatický problém) v dnešnom svete," napísal na sociálnej sieti Twitteri.

 

img

 

Glasgowský klimatický pakt "opätovne potvrdzuje" ciele Parížskej dohody z roku 2015: "udržať nárast globálnej teploty výrazne pod 2 °C" a "pokračovať v úsilí obmedziť nárast teploty na 1,5 °C".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies