Aj napriek Erdoganovmu turné v Perzskom zálive nenastal výrazný posun v kríze okolo Kataru

NETKY.SK • 25 Júl 2017, 10:24 • 2 min
Aj napriek Erdoganovmu turné v Perzskom zálive nenastal výrazný posun v kríze okolo Kataru

DOHA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odcestoval v pondelok z Kataru, ktorý bol poslednou zastávkou jeho dvojdňového turné po štátoch Perzského zálivu zameraného na urovnanie najhoršej krízy medzi arabskými štátmi za posledné roky.

slovakia

left justify in out

Ani po jeho ceste však v kríze zatiaľ nenastal zásadný posun. Katarská agentúra QNA uviedla, že Erdogan a katarský emir šejk Tamím ibn Hamad as-Sání "zhodnotili vývoj v regióne, konkrétne krízu v Perzskom zálive a snahy vyriešiť ju diplomatickou cestou". Rozhovory sa týkali aj spoločného úsilia v boji proti terorizmu a obrannej a hospodárskej spolupráce.

 

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt prerušili 5. júna diplomatické vzťahy s Katarom a obvinili ho z podpory islamských militantov. Dauha tieto obvinenia popiera.

Turecko stojí v spore na strane Kataru. Po prepuknutí krízy vyslalo na znak podpory ďalších vojakov na svoju základňu v Dauhe. Na základe dohody z roku 2014 tam môže Ankara poslať až 1000 vojakov.

 

Turecko a Katar boli dôležitými podporovateľmi hnutia Moslimské bratstvo, ktoré sa v roku 2011 angažovalo v rámci tzv. arabskej jari v Líbyi, Sýrii a predovšetkým Egypte, kde neskôr získalo vo voľbách väčšinu v parlamente, ktorý nechal ústavný súd rozpustiť. Jeho kandidát Muhammad Mursí bol v júni 2012 zvolený za prezidenta, po roku ho však zosadila armáda. Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty považujú Moslimské bratstvo za teroristickú organizáciu.

 

Spomínané štyri arabské krajiny pôvodne podmieňovali ukončenie izolácie Kataru a normalizáciu vzájomných vzťahov splnením 13 požiadaviek. Boli medzi nimi aj ukončenie vysielania panarabskej televízie al-Džazíra, ktorú považujú za kritickú voči svojim vládam, obmedzenie vzťahov s Iránom či zatvorenie tureckej vojenskej základne v Katare. Pred príchodom do Kataru navštívil Erdogan Saudskú Arábiu a Kuvajt.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies