Aj cestujúci autobusom budú mať svoje práva začlenené do legislatívy únie

NETKY.SK • 2 December 2010, 09:06 • 2 min
Aj cestujúci autobusom budú mať svoje práva začlenené do legislatívy únie

Aj cestujúci autobusom budú mať svoje práva začlenené do legislatívy únie

slovakia

left justify in out

img

Inštitúcie Európskej únie sa dnes dohodli na znení legislatívy, ktorá sa týka efektívnejšieho uplatňovania práv pasažierov v cestnej doprave na území celej EÚ. Formálne nové nariadenie musí ešte odsúhlasiť plénum Európskeho parlamentu a členské štáty.
      Norma rozlišuje medzi presunom pod a nad 250 kilometrov. Pri dlhšej vzdialenosti v prípade meškania spoja nad 120 minút alebo zrušenia spoja musí dopravca ponúknuť alternatívu pre cestujúceho vo forme náhradného spoja alebo plnej náhrady ceny cestovného lístka.
      V prípade ciest dlhších než tri hodiny a meškaní aspoň 90 minút musí takisto dopravca zabezpečiť pre cestujúceho primeranú službu, napríklad aj podávaním nápojov alebo iného občerstvenia.
      Prepravná spoločnosť pri ojedinelých prípadoch musí pri neuskutočnení alebo nedorazení spoja do cieľa poskytnúť ubytovanie pre cestujúcich, a to vo výške do 80 eur za noc na maximálne dva dni.
      Prepravca bude musieť venovať osobitnú pozornosť aj postihnutým a osobám s limitovaným pohybom, ktorým musí poskytnúť potrebnú asistenciu tesne pred, počas i tesne po skončení prepravy.
      Táto časť legislatívy dopĺňa systém ochrany cestujúceho, v novembri sa inštitúcie dohodli už na jednotných právach pre cestujúcich vlakom, loďou či lietadlom.
      "Dnešným dňom sa vytvorila bezpečnostná sieť, ktorá 'obopne' pasažierov nezávisle na tom, kam a ako cestujú. Je to dobrou správou pre cestujúcich i pre prevádzkovateľov kvalitných služieb v doprave," komentoval podpredseda Európskej komisie Siim Kallas, ktorý má na starosti v kabinete Josého Manuela Barrosa rezort dopravy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies