Agentúra S&P znížila rating Ukrajiny na úroveň selektívneho defaultu

NETKY.SK • 26 September 2015, 08:00 • 2 min
Agentúra S&P znížila rating Ukrajiny na úroveň selektívneho defaultu

KYJEV - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov Ukrajiny v cudzej mene z úrovne CC/C do kategórie selektívnej platobnej neschopnosti (SD). Informovali o tom agentúry AFP, TASS a Unian.

slovakia

left justify in out

Kyjev tento týždeň oznámil, že spúšťa proces reštrukturalizácie dlhu, ktorého súčasťou je pozastavenie splátok dotknutého dlhu. Podľa TASS k 23. septembru mala Ukrajina splatiť dlh vo výške 500 miliónov USD (448,39 milióna eur). Ukrajina zároveň pozvala súkromných veriteľov na schôdzky o reštrukturalizácii dlhu, ktoré sa uskutočnia 14. októbra, pričom podmienky, ktoré na nich Kyjev ponúkne, veritelia môžu, ale aj nemusia prijať.

 

Čo sa týka dlhodobých a krátkodobých záväzkov v domácej mene, ich rating S&P nemenila. Ako uviedla, tieto ratingy nemení, nakoľko záväzky krajiny v domácej mene nie sú reštrukturalizáciou dotknuté.

 

Kyjev chce reštrukturalizovať aj dlh, ktorý má voči Rusku. Moskva však oznámila, že sa na reštrukturalizácii zúčastniť nemieni a trvá na tom, aby mu Ukrajina splatila celý dlh, ktorý dosahuje 3 miliardy USD. Jeho splatnosť pripadá na december tohto roka.

 

(1 EUR = 1,1151 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies