Afganský prezident predstavil novú vládu národnej jednoty

NETKY.SK • 12 Január 2015, 13:42 • 2 min
Afganský prezident predstavil novú vládu národnej jednoty

KÁBUL - Afganský prezident Ašraf Ghaní predstavil dnes po mesiacoch odkladov novú vládu národnej jednoty, ktorú musí ešte schváliť parlament. Zloženie kabinetu bolo oznámené až vyše 100 dní po inaugurácii prezidenta, uviedla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Kompletnú zostavu 25 ministrov predstavil verejnosti šéf prezidentskej kancelárie Abdal Salám Rahímí. Na ceremónii v Kábule nevystúpil prezident ani ďalší najvyšší predstavitelia krajiny. 
     

"Vláda predloží (mená nominantov) parlamentu, aby im mohla byť vyslovená dôvera," vyhlásil Rahímí bez uvedenia možného termínu hlasovania. 
     

Zároveň boli oznámení aj kandidáti na post riaditeľa špionážnej agentúry a guvernéra centrálnej banky. 
     

Náročný proces formovania vlády národnej jednoty trval niekoľko mesiacov, keďže sa na nej musel dohodnúť prezident Ghaní so svojim hlavným politickým rivalom Abdulláhom Abdulláhom.
     

Politici dospeli ku 25-člennej ministerskej zostave, ktorú v súlade s prezidentovým prísľubom tvoria úplne nové tváre. Medzi navrhovanými členmi kabinetu sú aj tri ženy. 
     

Novým šéfom diplomacie sa má stať Salahuddin Rabbání, bývalý šéf najvyššej mierovej rady zodpovednej za vyjednávanie s Talibanom. Rezort obrany by mal viesť šéf generálneho štábu Muhammad Karímí a ministerstvo vnútra bývalý generál Núr Ulúmí. Na čele hlavnej spravodajskej služby NDS má zostať doterajší riaditeľ Rahmatulláh Nabíl. 
     

Kľúčové posty v navrhovanom kabinete sú rovnomerne rozdelené medzi prívržencov Ghaního a Abdulláha. Vo vláde nechýbajú ani významní predstavitelia jednotlivých etník a regiónov. 
     

Samotný Abdulláh dostal vo vláde novozavedený post "hlavného výkonného úradníka". Ide o obdobu funkcie premiéra, ktorá však zatiaľ nie je zakotvená v afganskej ústave. 
     

Prezident Ghaní nastúpil do úrady vlani 29. septembra, keď sa dohodol na rozdelení moci so svojím rivalom Abdalláhom. Ten ho predtým obvinil, že v prezidentských voľbách zvíťazil len vďaka podvodom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies