Afganec zadržaný po útoku v Amsterdame sa domnieva, že Holanďania urážajú islam

NETKY.SK • 4 September 2018, 07:15 • 2 min
Afganec zadržaný po útoku v Amsterdame sa domnieva, že Holanďania urážajú islam

HAAG - Žiadateľ o azyl z Afganistanu, ktorého zadržali v Amsterdame po útoku nožom na dvojicu Američanov, je presvedčený o tom, že v Holandsku dochádza k urážaniu islamu.

slovakia

left justify in out

Uviedla to v pondelok holandská prokuratúra, čím naznačila dôvod, prečo predpokladá "teroristický motív" mužovho konania.

 

Afganec identifikovaný holandskými orgánmi ako 19-ročný Jawed S. je obvinený z nevyprovokovaného útoku na dvoch 38-ročných turistov zo Spojených štátov, ktorých pobodal po tom, ako vystúpil z vlaku na hlavnej železničnej stanici v Amsterdame. Američanov si však podľa prokuratúry nevybral pre ich štátnu príslušnosť, keďže o nej ani nevedel a jeho rozhorčenie sa týkalo samotného Holandska.

 

"Podľa jeho vyjadrení sa zrejme domnieva, že v Holandsku sa opakovane urážajú prorok Mohamed, Korán, islam a Alah," uviedli vyšetrovatelia s tým, že zadržaný mladík spomenul aj meno holandského pravicovo-populistického politika Geerta Wildersa, známeho ostrou protimoslimskou rétorikou. "Z doterajších vyjadrení podozrivého je jasné, že mal teroristický motív... a cestoval do Holandska z tohto dôvodu," konštatovala prokuratúra.

 

Afgancovi, ktorého pri pokuse o útek z miesta činu postrelili policajti, predĺžil v pondelok sudca vyšetrovaciu väzbu o ďalšie dva týždne. Nemecké orgány predtým informovali, že ide o osobu evidovanú ako žiadateľ o azyl v Nemecku, kde doteraz nebol považovaný za bezpečnostnú hrozbu.

 

K zodpovednosti za útok sa doteraz neprihlásila žiadna teroristická organizácia a podľa vyšetrovateľov tak zrejme ide o prípad, keď útočil tzv. osamelý vlk. Napadnutí turisti utrpeli vážne, nie však život ohrozujúce zranenia.

 

Holandský opozičný politik Wilders minulý týždeň zrušil plánovanú súťaž v tvorbe karikatúr proroka Mohameda pre obavy z pomsty radikálnych moslimov. Stvárňovanie proroka Mohameda, ktorý bol zakladateľom islamu, je totiž pre vyznávačov tohto náboženstva neprípustné a karikatúry vnímajú ako hlbokú urážku. Holandský premiér Mark Rutte sa predtým od avizovanej súťaže dištancoval a označil ju za provokáciu.

 

Prokuratúra uviedla, že zadržaný Afganec sa vo svojich výpovediach o tejto súťaži nezmieňoval. Wilders na incident v Amsterdame reagoval na Twitteri poznámkou: "Moslimskí teroristi nenávidia náš spôsob života a naše slobody. Na kritizovanie islamu odpovedajú násilím."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies