Advokát Nemcovovej rodiny verí v dolapenie organizátorov vraždy, na vinníkov má dva typy

NETKY.SK • 14 Október 2015, 11:32 • 2 min
Advokát Nemcovovej rodiny verí v dolapenie organizátorov vraždy, na vinníkov má dva typy

MOSKVA - Vyšetrovatelia vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova považujú za jej organizátorov dvoch dôstojníkov pluku Sever. Uviedol to dnes pre agentúru TASS advokát Nemcovovej dcéry Vadim Prochorov.

slovakia

left justify in out

Dodal, že najdôležitejšou úlohou je vzniesť obvinenie voči obom dôstojníkom - Ruslanovi Geremejevovi a Ruslanovi Muchudinovovi - a vyhlásiť po ich pátranie. Advokát Nemcovovej dcéry Žanny a ďalších politikových príbuzných súčasne vyjadril nádej, že vyšetrovanie sa neskončí dolapením vykonávateľov, ale aj jeho organizátorov a objednávateľov. Pluk Sever patrí pod ministerstvo vnútra Čečenskej republiky a zvykne sa o ňom hovoriť aj ako o garde čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, keďže do reformy mala táto jednotka názov Bezpečnostná služby prezidenta Čečenskej republiky. Časť príslušníkov pluku Sever patrila v minulosti k islamistickým povstalcom bojujúcim v Čečensku proti Rusku a proti zotrvaniu tejto kaukazskej republiky v rámci Ruskej federácie.

 

Nemcov, ktorý bol spolupredsedom opozičnej strany RPR-Parnas a poslancom oblastnej dumy Jaroslavľskej oblasti, sa stal obeťou vraždy v noci na 28. februára. O život prišiel v centre Moskvy, neďaleko hradieb Kremľa a Červeného námestia. V súvislosti s vraždou bol zatknutý Zaur Dadajev, v minulosti tiež príslušník pluku Sever, ktorý je vyšetrovateľmi považovaný za vykonávateľa vraždy. Ako spolupáchatelia sú vo väzbe Chamzat Bachajev, Anzor a Šagid Gubaševovci a Tamerlan Eskerchanov. Ani jeden z nich však vinu nepriznáva.

 

Ruské orgány vyšetrujúce Nemcovovu vraždu považujú za jej najpravdepodobnejší motív pomstu za urážku moslimov. Opozičný politik sa jej údajne dopustil, keď sa verejne zastal autorov karikatúr proroka Mohameda vo francúzskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo - jeho redakcia sa začiatkom januára stala terčom útoku dvojice islamistov, pričom prišlo o život 12 ľudí. Prochorov dnes pred moskovským súdom, kde podal sťažnosť na neefektívne vyšetrovanie kauzy, žiadal predvolať ako svedka prezidenta Kadyrova. Prochorov totiž tvrdí, že Kadyrov a Nemcov mali v minulosti spor, a je známe, že "na Kaukaze trvá ozvena každého výstrelu veľmi dlho". Advokát je presvedčený, že výsluch súčasnej čečenskej politickej elity je nutný, ak sa má Nemcovova vražda objasniť.

 

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie Prochorovu požiadavku na Kadyrovovo predvolanie odmietol a súd sa s týmto záverom stotožnil.

Nemcovovi prívrženci sú presvedčení, že vražda súvisí s jeho politickou činnosťou, kritikou prezidenta Vladimira Putina či zasahovania Ruska do vývoja udalostí na Ukrajine. Krátko pred smrťou Nemcov pracoval na správe, ktorá mala priniesť dôkazy o priamej účasti ruských vojakov na bojoch v Donbase na východe Ukrajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies