Adrián V., vydaný z Thajska do USA, nepožiadal naše zastupiteľské úrady o pomoc

NETKY.SK • 20 November 2013, 10:37 • 2 min
Adrián V., vydaný z Thajska do USA, nepožiadal naše zastupiteľské úrady o pomoc

NEW YORK - Slovenský občan Adrián V., ktorého vydalo v utorok (19.11.) Thajsko na trestné stíhanie do USA, nepožiadal ani tam naše zastupiteľské úrady o pomoc.

slovakia

left justify in out

"Naše zastupiteľské úrady v USA dotyčná osoba ani oficiálne úrady o asistenciu nepožiadali," informoval dnes TASR šéf Tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Susko. Podľa utorkových informácií z rezortu diplomacie "Zastupiteľský úrad (ZÚ) SR v Thajsku nebol v súvislosti s extradíciou piatich mužov do USA požiadaný o súčinnosť. Rovnako tak osoba, ktorá je údajne slovenského pôvodu, nepožiadala náš ZÚ o pomoc či inú asistenciu".

Piatich mužov vrátane slovenského občana Adriána V. vydalo v utorok 19. novembra Thajsko do Spojených štátov. Pätica je podozrivá zo sprisahania s cieľom pašovať kokaín v rámci medzinárodnej zločineckej siete, informovala agentúra AP. Šéf thajskej polície Somyot Pumpanmuang oznámil, že Slováka, Filipínca, Taiwančana a dvoch Britov sprevádzali na letisko do Bangkoku zástupcovia amerického Národného úradu pre kontrolu obchodu s drogami (DEA).

Pumpanmuang povedal, že muži sú podozrivými komplicmi šéfa údajnej zločineckej siete, 48-ročného Josepha Huntera. Rovnako ako päticu mužov aj jeho zatkli v septembri na thajskom ostrove Phuket. Hunter, bývalý americký vojak, podľa úradov riadil organizáciu nájomných vrahov. Thajsko ho vyhostilo a v New Yorku ho obvinili zo sprisahania s cieľom zabiť agenta DEA. Okrem toho čelí obvineniam z drogovej trestnej činnosti.

Na Adriána V., prezývaného Alex, ktorého pred približne mesiacom zadržali na thajskom ostrove Phuket a ktorý mal údajne pracovať pre najsilnejšiu drogovú mafiu v tomto regióne, na Slovensku stále síce platí príkaz na jeho zatknutie, ale nebol na neho vydaný medzinárodný zatýkací rozkaz.

"V zmysle Trestného poriadku môže ministerstvo spravodlivosti vyžiadať obvineného z cudziny iba na žiadosť súdu, ktorý vydával medzinárodný zatýkací rozkaz. V tomto prípade medzinárodný zatýkací rozkaz nebol vydaný. Zatýkací rozkaz vydáva príslušný súd. Právnym nástrojom na výkon extradícií medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými je článok 3, odsek 2 Dohody medzi EÚ a Spojenými štátmi americkými o extradícii podpísanej 25. júna 2003," uviedla nedávno hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Alexandra Donevová.

Na obvineného Adriána V. vydal Okresný súd v Trnave 13. apríla 1999 príkaz na zatknutie, nakoľko sa nezdržuje v mieste trvalého bydliska, je na neznámom mieste, vyhýba sa trestnému stíhaniu. Stíhaný je pre trestný čin vydierania a obmedzovania osobnej slobody. "Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave v súčasnosti eviduje príkaz na zatknutie tejto osoby. Po menovanom vyhlásilo 3. júna 1999 Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava IV pátranie. Vyhlásené bolo na základe príkazu na zatknutie vydaného Okresným súdom v Trnave. Po menovanom polícia naďalej riadne pátra," uviedol pre TASR hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

V polovici 90. rokov sa mal Adrián V. s ďalšími dvoma mužmi dopustiť vydierania na synovi istého podnikateľa zo Záhoria. Zo Slovenska mal odísť ešte v 90. rokoch a istý čas pôsobiť aj v cudzineckej légii. Jeho manželka bola Thajčanka, údajne dcéra policajného funkcionára. Jeden jeho známy sa o ňom pre televíziu vyjadril, že vybavoval falošné doklady a povolenia na vstup do krajiny.

Podľa informácií TASR však Alex, známy aj pod prezývkou Frico, mal uniknúť pred slovenskými orgánmi práve do francúzskej cudzineckej légie a potom po nezhodách utiekol aj z tejto služby práve do Thajska, do mesta Pattaya. V tejto oblasti sa koncom 90. rokov zdržiavalo viacero hľadaných Slovákov. Alex mal v krajine najskôr vlastnú reštauráciu aj erotický salón, ktoré navštevovali i osoby hľadané slovenskými orgánmi. Adrián V. mal pôsobiť aj v susednej Kambodži, v krajinách mal k dispozícii, podľa neoficiálnych informácií, belgický pas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies