Adele a Ed Sheeran triumfovali na hudobných cenách Brit Awards

NETKY.SK • 22 Február 2012, 07:54 • 2 min
Adele a Ed Sheeran triumfovali na hudobných cenách Brit Awards

Adele a Ed Sheeran triumfovali na hudobných cenách Brit Awards - Kultúra Oduševnená speváčka Adele prežíva významný rok, pretože dosiahla triumf nielen na udeľovaní hudobných cien Grammy v USA, ale aj dvojnásobné víťazstvo na utorkovom odovzdávaní britský

slovakia

left justify in out

img

Oduševnená speváčka Adele prežíva významný rok, pretože dosiahla triumf nielen na udeľovaní hudobných cien Grammy v USA, ale aj dvojnásobné víťazstvo na utorkovom odovzdávaní britských hudobných cien Brit Awards v Londýne - dostala ceny album roka a najlepšia britská sólová umelkyňa.
      Anglický pesničkár Ed Sheeran získal počas dynamického slávnostného večera dve ceny, vrátane najlepšieho britského sólového umelca. 
      Adele, diva zo severného Londýna, zažíva dramatický rok vďaka svojim pôsobivým piesňam o bolesti v krehkom, neistom vzťahu.
      Jej druhý štúdiový album "21" získal minulý týždeň šesť cien Grammy a len v USA sa ho predalo viac ako šesť miliónov nosičov. Adele sa navyše vlani v novembri musela podrobiť operácii hlasiviek, pretože je krvácali a to mohlo ohroziť celú jej kariéru.
      Britská speváčka energicky zaspievala v londýnskej aréne O2 skladbu "Rolling in the Deep" tisícom fanúšikov a znalcom z hudobného priemyslu.
      "Bol to úžasný rok," povedala Adele, keď od drobnej popovej speváčky Kylie Minogue preberala sošku pre najlepšiu britskú sólovú umelkyňu.
      Dvadsaťtriročná speváčka síce nedostala cenu za najlepší britský singel, v tom ju tromfla chlapčenská skupina One Direction a jej skladba "What Makes You Beautiful", ale udelili jej žiadané ocenenie album roka za "21". Sošku jej odovzdával spevák George Michael a vrátil sa tak na pódium po decembrovom zápale pľúc, ktorý ohrozoval jeho život.
      Súčasťou slávnostného večera bola tiež pocta dvom zosnulým hudobným umelkyniam, Whitney Houston a Amy Winehouse.
      Strapatý spevák a skladateľ Sheeran dostal ceny ako sólový umelec a britský objav. Tohto ryšavého 21-ročného mladíka niektorí kritici zvozili ako plytkého a nezaujímavého, ale on si získal légie mladých fanúšikov a obdivovateliek.
      Sheeran sa poďakoval svojmu manažérovi za to, že premenil "vyrážkovitého, bucľatého ryšavého tínedžera" na víťaza cien Brit Awards.
      Britom sa dlho posmievali, že sú bezvýrazní a nudní, ale tento rok je oslavou britskej hudby a štýlu. Briti sú na celom svete opäť na koni.
      "Som taká hrdá, že som Britka a že nosím našu zástavu," povedala Adele, ktorá má na konte najlepšie predávaný album storočia.
      Utorkový večer odštartovala skupina Coldplay skladbou "Charlie Brown". Naživo vystúpili aj Sheeran, Florence and the Machine, Noel Gallagher, Bruno Mars a Rihanna.
      Coldplay získali svoju štvrtú cenu najlepšia britská skupina, Foo Fighters v hlasovaní označili za najlepšiu zahraničnú skupinu.
      Bruno Mars dostal cenu najlepší zahraničný sólový umelec a Rihanna už druhý rok získala cenu najlepšia zahraničná sólová umelkyňa.
      Barbadoská speváčka, ktorá sa často ocitala v správach médií kvôli súkromným záležitostiam - problémom s jej vtedajším priateľom Chrisom Brownom - sa poďakovala fanúšikom za podporu v ťažkom období.
      Americká speváčka a skladateľka Lana Del Rey bola dojatá, keď ju vyhlásili za zahraničný objav. "Táto cena pre mňa znamená oveľa viac, než tušíte," povedala.
      Britpopové ikony zo skupiny Blur dostali zvláštnu cenu za prínos pre hudbu.
      Štyria pôvodní členovia - Albarn, Graham Coxon, Alex James a Dave Rowntree - vystúpili spolu prvýkrát od série koncertov v roku 2009. Ponúkli verzie hitov z 90. rokov minulého storočia, vrátane "Girls & Boys" a "Parklife".
      Väčšinu cien vyberá vyše 1000 hudobníkov, kritikov a osobností nahrávacieho priemyslu, o niektorých však rozhoduje v hlasovaní verejnosť.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies