Čo prezradili o Jánovi Kuciakovi jeho kolegova na dnešnom pojednávaní?

NETKY.SK • 21 Január 2020, 10:57 • 2 min
Čo prezradili o Jánovi Kuciakovi jeho kolegova na dnešnom pojednávaní?

PEZINOK - V rámci redakcie bol Ján Kuciak najzdatnejším redaktorom v oblasti ekonomickej kriminality, preto sa venoval kauzám Mariana K. Uviedol to dnes vo výpovedi pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku šéfredaktor portálu, pre ktorý Kuciak pracoval, Peter Bárdy.

slovakia

left justify in out

Kuciak sa zameriaval na ekonomickú kriminalitu

Zavraždený novinár sa podľa neho zameriaval napríklad na daňové kauzy alebo pranie špinavých peňazí, preto sa dostal ku kauzám ako golfový areál Báč, prevody nehnuteľností na Donovaloch alebo Technopol Services. Tie sú spojené s obžalovaným podnikateľom. "Vedel dohľadávať dôležité informácie vo verejných zdrojoch," zdôraznil na margo Kuciaka Bárdy.

 

Kočner sa Kuciakovi vyhrážal
Motiváciou Kuciaka venovať sa aktivitám Mariana Kočnera bola podľa Bárdyho snaha očistiť spoločnosť. "On necítil k Marianovi Kočnerovi nenávisť, bral ho ako podnikateľa, ktorý nepodniká čestne," povedal s tým, že Kuciak s Kočnerom aj rôznymi spôsobmi komunikoval s cieľom získať jeho stanoviská k predmetným kauzám. Práve po zaslaní otázok k jednej z káuz mu na jeseň 2017 Marian Kočner telefonoval a vyhrážal sa, že bude "hľadať špinu" na jemu blízke osoby a "Kuciak prestane písať". Kuciak vtedy podal trestné oznámenie, bol však sklamaný prístupom orgánov činných trestnom konaní, ktoré vo veci nekonali.

 

img

Šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy

 

Kuciak sa venoval aj iným kauzám, nie len Kočnerovi
Portál, pre ktorý Kuciak pracoval, sa podľa Bárdyho venoval aktivitám Mariana Kočnera z dôvodu, že figuroval v rôznych kauzách. Svedok spomenul ako príklad kauzu Gamatex/Markíza a mafiánske zoznamy. Pripomenul, že Marian Kočner mal tiež kontakty na politikov skoro z celého politického spektra. Kuciak sa však podľa Bárdyho nevenoval výhradne Marianovi K., riešil napríklad kauzy agrodotácií na východnom Slovensku alebo aktivity súkromnej bezpečnostnej služby Bonul.
 

Viac o súdnom pojednávaní vo veci vraždy novinára a jeho snúbenice nájdete na našom portáli pod hashtagmi #kuciak #kocner .

 

img

Kolegovia Jána Kuciaka: Annamária Dömeová, Marek Vagovič a Dag Daniš



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies