ADA SR štartuje kampaň Je to na Tebe, povedz dopingu NIE

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 15:38 • 2 min
ADA SR štartuje kampaň Je to na Tebe, povedz dopingu NIE

BRATISLAVA - Antidopingová agentúra Slovenskej republiky (ADA SR) niekoľko týždňov pred OH v Riu (5. - 21. augusta) spustila celoštátnu mediálnu kampaň, ktorou chce upozorniť na problematiku dopingu v športe a šíriť osvetu medzi mladými slovenskými športovcami a následne aj vo verejnosti.

slovakia

left justify in out

Kampani, ktorá sa na Slovensku oficiálne začne v piatok 1. júla 2016, svoju tvár prepožičalo kvarteto známych slovenských športovcov - Danka Barteková, Peter Sagan, Matej Tóth a Peter Gelle. Ústredným mottom je veta: "Je to na Tebe, povedz dopingu NIE."


Za uplynulé štyri roky (2012 - 2015) bolo na Slovensku zaevidovaných 46 porušení antidopingových pravidiel v niekoľkých individuálnych i kolektívnych športoch (ľadový hokej, naturálna kulturistika, zápasenie, atletika, volejbal...).

 

"Ročne to vychádza na desať prípadov priestupkov proti antidopingovým predpisov, čo nie je na počet kontrol, ktoré robíme, ani veľa, ale ani málo. Aj tieto prípady nám dávajú signál, že téma antidopingu v športe je čoraz aktuálnejšia. Teraz tesne pred olympiádou v Riu najmä v súvislosti s neúčasťou ruských atlétov na OH v Brazílii. Svetová antidopingová agentúra WADA sa usiluje strážiť čistotu športu a zásady fair play v ňom. Preto aj my v tomto termíne prichádzame s touto potrebnou kampaňou," povedala riaditeľka ADA SR Žaneta Csáderová a pokračovala: "Tohtoročné prípady porušenia pravidiel v týchto štatistikách ešte zahrnuté nie sú, pretože tieto prípady ešte neboli procesne uzavreté. Jeden prípad zo zápasenia bude riešiť Medzinárodná zápasnícka federácia. V tomto prípade musíme čakať na rozhodnutie medzinárodnej inštitúcie. Preto nemôžeme hovoriť o tomto prípade konkrétne, hoci široká športová verejnosť vie, o aký prípade ide."


Partnermi kampane sa stali Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR), NŠC, Vojenské športové centrum (VŠC) Dukla Banská Bystrica, Športové centrum polície (ŠCP), Slovenský olympijský výbor (SOV) a Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), ktorá spoty odvysiela bezplatne vo verejnom záujme.


"Myslím si, že každý pretekár by mal poznať a uctievať kódex antidopingu v športe. Mal by poznať pravidlá hry," zdôraznila účastníčka OH 2016 v Riu v lukostreľbe Alexandra Longová a pokračovala: "Podporujem túto kampaň. My, športovci, sa snažíme byť úspešní v tom, čo robíme. Ale nie za každú cenu. Som za to, aby sa výsledky v športe dosahovali čestných spôsobom, nie podvodom." V podobnom duchu sa vyjadrila aj slovenská mladá atlétka Michaela Pešková, ktorá zdôraznila najmä skutočnosť, že vo svojom športe sa usiluje o čistú hru. "Usilujem sa športovať čestne, neuznávam podvody. Preto by som bola rada, keby aj ostatní, ktorí sa zúčastnia na našich súťažiach, športovali čestne a podľa zásad fair play. Bez dopingu a iných nedovolených prostriedkov," povedala mladá atlétka z Trnavy.


Účastník OH 2016 v bazénovom i diaľkovom plávaní Richard Nagy okrem verejnej podpory celoštátnej kampane zdôraznil, že on robí šport preto, lebo ho to baví. Je jeho záľubou a hobby. Preto si nevie predstaviť, že by si pre záľubu zbytočne humpľoval organizmus nejakým dopingom a nedovolenými prípravkami. Položil však aj otázku, či je správne, že inštitúcie bojujúce proti dopingu dávajú do jedného "vreca", čiže na jednu úroveň, mladého športovca, ktorý si v mladom veku z nejakej mladíckej nerozvážnosti vyskúša na nejakom večierku povedzme ´ trávu´, s tým športovcom, ktorý vedome berie steroidy ako dostihový kôň. Podľa neho tento meter v konečnom dôsledku urobí v antidopingu viac škody ako osohu. Lebo kým tí, ktorí si vedome pomáhajú dopingom, si trest zaslúžia, športovci, ktorí v antidopingovej sieti uviaznu vinou nevedomosti, nerozvážnosti, resp. vinou nejakého omylu, by mali byť posudzovaní inak.

 

Na jeho slová zareagovala riaditeľka ADA SR, ktorá pripomenula, že športovci by mali zohľadniť všetky rizikové oblasti, ktoré ich môžu spojiť s dopingom. Spomenula prípad z volejbalu, v ktorom negatívnu úlohu zohral doplnok športovej výživy, ktorý obsahoval nedovolenú látku. A pritom ho kúpili vo voľnom predaji v jednom bratislavskom obchodnom centre. "V tomto prípade sme zohľadnili aj tieto okolnosti a športovec dostal nižší trest. Športovú činnosť sme mu zastavili na osem mesiacov, hoci pri tomto priestupku vinníkovi bežne hrozí dvojročný dištanc," konštatovala šéfka ADA SR Žaneta Csáderová.


"Doping je nehmatateľným pojmom, veľa ľudí si nevie presne predstaviť, čo sa za ním skrýva. Či už je to bratie tabletiek, injekcie alebo podvádzanie pri dopingovej kontrole. Preto sme sa v kampani rozhodli použiť konkrétnu tvár negatívnej postavy Mr. Dopa, čím naše posolstvo získava na sile. Usilujeme sa pôsobiť aj na city športovcov. Chceme sa k ním aj touto formou prihovoriť," objasnila Csáderová podstatu kampane.


"Slovenský olympijský výbor privítal túto mediálnu kampaň aj preto, že jej centrálna idea pomôže urobiť osvetu nie iba medzi samotnými športovcami, ale aj ich trénermi, členmi realizačných tímov a rodičmi mladých športovcov. Všetci by sa mali podieľať na tom, aby športovec súťažil v duchu fair play, aby bojoval so súpermi čisto a nevyužíval pri tom podvod," konštatoval športový riaditeľ SOV Roman Buček.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies