Abrhan: Sviečková manifestácia zmobilizovala ľudí

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 14:19 • 2 min
Abrhan: Sviečková manifestácia zmobilizovala ľudí

BRATISLAVA - Sviečková manifestácia v Bratislave v roku 1988 podľa poslanca NR SR Pavla Abrhana (KDH) ukázala, že idea a sloboda sú hodnoty, ktoré dokážu ľudí mobilizovať k neuveriteľným skutkom.

slovakia

left justify in out

Abrhan je priamym účastníkom manifestácie. Po Nových Zámkoch lepil vtedy letáky o konaní manifestácie. „V noci pred sviečkovou manifestáciou sme vylepili pozývacie plagáty na autobusové zastávky,“ povedal. Následne sa skrýval pred príslušníkmi Štátnej bezpečnosti (ŠtB) v Bratislave, aby ho nezadržali. „Skrýval som sa pred ŠtB. Už dva dni som sa potuloval Bratislavou. Nemohol som ísť do roboty, aby ma nenašli,“ povedal. To, že ho naozaj hľadali eštebáci, mu o niekoľko dní potvrdili kolegovia.

 

O konaní manifestácie sa dozvedel Abrhan od Františka Mikloška, s ktorým sa stretával. U neho sa zoznámil aj s Jánom Čarnogurským a Antonom Seleckým. „Veľká časť ľudí sa o jej konaní dozvedela z Hlasu Ameriky alebo Slobodnej Európy,“ uviedol. V deň jej konania išiel Abrhan najskôr do kostola a potom na námestie. „Tu som prvý a poslednýkrát dostal sprchu vodným delom. Uvedomil som si, aká je to sila a pocítil som, čo je to strach, ale aj odvahu ľudí ho prekonávať,“ uviedol. 

 

Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín ako jeden z najvýznamnejších verejných prejavov odporu voči komunistickému režimu v bývalom Československu. Manifestáciu za náboženské slobody a ľudské práva zorganizovali ľudia z prenasledovaných katolíckych spoločenstiev. Požadovali vymenovanie katolíckych biskupov pre neobsadené slovenské diecézy, úplnú náboženskú slobodu a tiež dodržiavanie ľudských práv. Tým pôvodne náboženské podujatie získalo širší občiansky rozmer. Na manifestáciu na Hviezdoslavovo námestie prišlo približne 2 000 ľudí, ďalšie tisíce boli v priľahlých uličkách. Počas zhromaždenia neodzneli žiadne prejavy, manifestujúci vyjadrili svoj odpor horiacimi sviečkami a modlitbami. Štátna polícia reagovala násilím, proti manifestujúcim použila obušky a vodné delá. Desiatky ľudí vrátane tých, ktorí sa v centre Bratislavy ocitli náhodou, zatkli a dlhé hodiny vypočúvali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies