A. MERKELOVÁ: Silné Východné partnerstvo by nebolo možné bez krajín V4

NETKY.SK • 16 Február 2011, 08:17 • 2 min
A. MERKELOVÁ: Silné Východné partnerstvo by nebolo možné bez krajín V4

A. MERKELOVÁ: Silné Východné partnerstvo by nebolo možné bez krajín V4

slovakia

left justify in out

img

Vyšehradská štvorka (V4) je podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej spoľahlivým partnerom pre krajiny na východ od Európskej únie (EÚ). Vyhlásila to na tlačovej konferencii po skončení dnešného rozšíreného summitu V4 v Bratislave.
      Ako ďalej pokračovala, toto zoskupenie zohráva dôležitú úlohu, pričom silné Východné partnerstvo by nebolo možné bez V4. Český premiér Petr Nečas doplnil, že týmto štyrom krajinám nemôže byť ľahostajné, čo sa deje na východ od hraníc únie, pričom majú záujem na úzkej spolupráci s nimi. Za dôležité považuje, že sa na dnešnom stretnutí venovali aj tejto otázke.
      Jeho poľský partner Donald Tusk vidí vedúcu úlohu V4 v solidarite s tými štátmi, ktoré si vybrali európsku cestu a usilujú o členstvo v únii. Je rád, že v tomto zoskupení nezhasol entuziazmus a presvedčenie v otvorení Európy pre tých, ktorí zdieľajú jej hodnoty. "Táto energia je vo V4 výraznejšia než na mnohých iných miestach v Európe," poznamenal. Za dôležité označil dnešnú prítomnosť ukrajinského premiéra Mykolu Azarova. Tusk vyjadril nádej, že práve maďarské a poľské predsedníctvo v EÚ bude to, ktoré dá väčší integračný impulz hlavne balkánskym krajinám.
      Azarov ocenil to, že jeho krajina, ktorej hlavnou prioritou je európska integrácia, nachádza podporu zo strany V4. Označil ju za dôležitý mechanizmus, ktorý svojím vplyvom prispieva k rozšíreniu EÚ.
      Premiéri V4 budú naďalej podporovať proces rozširovania priestoru stability a demokracie v susedstve EÚ, aktívne prispievať k napĺňaniu európskych a euroatlantických ambícií krajín Východného partnerstva a pokračovať v podpore krajín západného Balkánu v ich integrácii do EÚ a NATO. "Pridaná hodnota unikátnych skúseností V4 a spojené zdroje Medzinárodného vyšehradského fondu môžu efektívne pomôcť partnerským susedským krajinám v úspešnom zavŕšení ich integračného a demokratizačného úsilia," uvádza sa v Bratislavskej deklarácii, ktorú dnes predsedovia vlád prijali pri príležitosti 20. výročia vzniku zoskupenia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies