A. Letanovská: E. Heger bol premiérom v chaose, ale nie premiérom chaosu

NETKY.SK • 2 August 2023, 15:45 • 2 min
A. Letanovská: E. Heger bol premiérom v chaose, ale nie premiérom chaosu

BRATISLAVA – Bývalý predseda vlády Eduard Heger bol premiérom, ktorý musel pôsobiť v chaose, ale nebol premiérom chaosu. Naopak, urobil veľa pre udržanie stability a pomohol presadiť dôležité reformy, ktoré v budúcnosti Slovensku pomôžu. Povedala to volebná líderka mimoparlamentnej strany Demokrati Andrea Letanovská.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vlády Hegera boli podľa nej pod tlakom dvoch veľkých globálnych kríz, covidovej a následne ďalšej, spojenej s vojnovým konfliktom na Ukrajine. Vládna koalícia okrem toho trpela v dôsledku neustáleho súperenia predsedov SaS a OĽANO, Richarda Sulíka a Igora Matoviča. "Na to, aké to bolo nestabilné a akých tam mal dvoch aktérov, ďalších už nejdem ani spomínať, na to Eduard Heger ukázal, že je schopný stabilitu udržať. Dal bokom svoje ego a to, čo ho to stálo osobne," tvrdí Letanovská. Politicky by bolo podľa nej pre Hegera možno výhodnejšie obetovať niektorú z reforiem a skôr sa politicky vyhraniť. Podporil však viaceré politiky, ktoré sú podľa Letanovskej pre Slovensko dlhodobo dôležité.

 

"Ako občan musím oceniť naše ukotvenie a jednoznačné smerovanie na Západ. Ako jednoznačne sme sa postavili k vojne na Ukrajine. Boli sme na správnej strane dejín," uviedla Letanovská. Za dôležité považuje aj to, že sa včas podarilo koncipovať funkčný a v Európe dobre hodnotený plán obnovy, ktorý Slovensku umožní čerpať masívnu ekonomickú pomoc. "Vždy sa to dá napísať aj lepšie a aj plán obnovy sa v niektorých detailoch dal napísať lepšie, ale boli tam míľniky a bol na to limitovaný čas," upozornila. S alokovanými peniazmi sa podľa nej dá ďalej pracovať. 

Skutočnosť, že Demokratov povedie do volieb dvojčlenný tím v podobe volebnej líderky a predsedu strany, nepovažuje Letanovská za problém. "Vytvorili sme silný tandem, ktorý má dvakrát toľko sily ako jeden líder. Aj politika je o príbehoch. A sám Eduard Heger prišiel s tým, aby sme príbeh Demokratov postavili na úspešnom príbehu lekárky, ktorá 30 rokov slúži pacientom," povedala Letanovská, ktorá mimo politiky pôsobí ako primárka v Národnom onkologickom ústave.

Aj z tohto dôvodu politicky podporuje zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, ktorá by riešila problém s výpoveďami lekárov z detských ambulantných pohotovostí. Dlhodobé reformné riešenia môže podľa Letanovskej priniesť až nová vláda, parlament v súčinnosti s vládou odborníkov by však mohol aspoň stabilizovať situáciu. "Ak rádovo v dňoch a týždňoch nespravíme nič, príde jeseň, deti sa vrátia do škôl a zvýši sa ich chorobnosť, vypukne chrípková sezóna a keď tretina detí nenájde v ambulancii svojho pediatra, potom ešte len vypukne katastrofa nie iba na detských pohotovostiach, ale aj v nemocniciach," upozornila Letanovská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: SME
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies