67 miliónov detí nechodí vôbec do školy

NETKY.SK • 2 Marec 2011, 08:02 • 2 min
67 miliónov detí nechodí vôbec do školy

67 miliónov detí nechodí vôbec do školy

slovakia

left justify in out

img

Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru  (UNESCO) dnes varovala, že 67 miliónov detí vo svete nechodí do školy, z toho 28 miliónov bojuje v ozbrojených konfliktoch.
      Rok 2015, dokedy si UNESCO dalo za cieľ zabezpečiť univerzálne základné školské vzdelanie pre všetkých, sa pritom rýchlo približuje.
      Globálna monitorovacia správa UNESCO 2011 konštatuje, že svetu sa nepodarí dosiahnuť cieľ, ktorý si stanovili predstavitelia medzinárodného spoločenstva na summite OSN v roku 2000.
      Podľa tejto správy v rokoch 1999-2008 začalo navštevovať základné školy ďalších 52 miliónov detí, avšak počty tých, ktoré vôbec nechodia do školy, klesajú príliš pomaly - v roku 2008 ich bolo 67 miliónov.
      "Ak bude súčasný trend pokračovať, v roku 2015 by mohlo byť ešte viac detí, ktoré nechodia do školy, ako v súčasnosti," varuje UNESCO. Jedným z dôvodov sú deti, ktoré sa ocitli v ozbrojenom konflikte.
      Z detí na prvom stupni základnej školy, ktoré nie sú zapísané v žiadnej škole, žije asi 28 miliónov v chudobných krajinách, kde prebieha nejaký konflikt. Napríklad v Pakistane povstalci opakovane útočia na dievčenské školy a pri jednom takomto útoku bolo zranených 95 dievčat.
      V severnom Jemene bolo počas bojov v rokoch 200-2010 zničených 220 škôl. V pásme Gazy zahynulo pri izraelských útokoch v rokoch 2008-2009 350 detí, 1815 utrpelo zranenia a 280 škôl bolo poškodených, uvádza ďalej správa UNESCO.
      Deti sú tiež využívané ako vojaci v 24 krajinách sveta vrátane Konžskej demokratickej republiky (KDR), Čadu, Stredoafrickej republiky, Sudánu a Mjanmarska.
      Podľa UNESCO sú znásilnenie a sexuálne násilie často používané vo vojne v mnohých krajinách, napríklad v Afganistane, Stredoafrickej republike, Čade, KDR a Sudáne. V KDR pripadá celá tretina znásilnení na deti a až 13 percent na deti do desať rokov veku.
      Správa varuje, že v dôsledku ozbrojených konfliktov investuje 21 chudobných rozvojových krajín viac do armády ako do vzdelávania.
      Ako príklad spomína Čad, ktorý investuje do armády štvornásobok svojho rozpočtu na základné školské vzdelávanie, a Pakistan, ktorý dáva armáde až sedemkrát viac.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies