5 slávnych knižných bestsellerov, ktoré prišli na svet vďaka náhode

NETKY.SK • 12 Júl 2023, 10:31 • 2 min
5 slávnych knižných bestsellerov, ktoré prišli na svet vďaka náhode

Tie najkrajšie a najvzácnejšie veci často vznikajú spontánne, neplánovane, stretom najrôznejších podivných okolností. Dvojnásobne to platí vo svete kultúry, keď mnohé originálne a nesmrteľné umelecké diela prišli na svet akoby čudesným zakopnutím múzy...

slovakia

left justify in out

Aj za niektorými najslávnejšími knižnými titulmi stoja naozaj neuveriteľné príbehy vzniku. Niekedy to vyzerá až tak, že aj keď autor o to nestál, myšlienka, nápad, osvietenie mu sadlo na nos, vošlo do hlavy a  - geniálna kniha bola na svete!

Tu je niekoľko príbeh slávnych svetových bestsellerov, ktoré sa vypýtali na svet naozaj zvláštnym spôsobom...


1.  Pippi Dlhá Pančucha, Astrid Lindgrenová
Originálna hlavná hrdinka (vo švédskom origináli Pippi Långstrump), copaté červenovlasé dievča Pippi, ktoré dokáže zdvihnúť svojho koňa jednou rukou, robí nevypočítateľné veci a nikdy nechce vyrásť sa zrodila nie za najveselších okolností. Keď jej najmladšia dcérka Karin ochorela a ležala v posteli, obrátila sa na mamu s nezvyčajnou prosbou, aby jej porozprávala o Pippi Dlhej Pančuche. Astrid, v snahe dcérku rozveseliť si na mieste vymyslela jedinečný príbeh nezabudnuteľného drzého dievčatka a jej kamarátov. "Keďže to meno bolo pozoruhodné, muselo to byť pozoruhodné dievča," povedala neskôr autorka na margo jednej z najznámejších detských knižných aj filmových postáv na svete. Sama Lindgrenová napísala väčšinu knihy v čase, keď mala zranený, vyvrtnutý členok. Tak prečo nevyplniť čas niečím zábavným?... Zaujímavosťou je tiež, že na prvý pokus, v roku 1944 Lindgrenovej rukopis vo vydavateľstve odmietli. No už čoskoro sa stala doslova hitom. Dodnes sú jej príbehy preložené do 76 jazykov, Pippi má svoj vlastný zábavný park a istý čas jej tvár zdobila zadnú stranu švédskej 20-korunáčky.

2. Odviate vetrom, Margaret Mitchellová
Je to neuveriteľné, ale toto je ďalšia literárna klasika, ktorá bola napísaná ako výsledok zaháňania nudy pri zranenom, tentoraz zlomenom členku. Veľkolepá ľúbostná romanca na pozadí americkej občianskej vojny možno vznikla vďaka tomu, že manžel Mitchellovej už odmietol nosiť domov celé stohy kníh, ktoré si unudená Margaret, pripútaná na lôžko objednávala z neďalekej knižnice. Keď už mala prečítané všetko okolo seba, povedala si, že bude musieť napísať niečo sama. A dobre urobila. Osudy červenovlasej femme fatale Scarlett O´Harovej a fešáka Rhetta Butlera bol hneď v roku vydania (1936) okamžitý úspech. Už o rok neskôr Margaret Mitchellová získala Pulitzerovu cenu, o dva roky vznikol na základe knihy mimoriadne slávny film. V Amerike bol v r. 2014 román zvolený za druhú najpopulárnejšiu knihu (po Biblii), dodnes sa knihy predalo viac ako 30 miliónov kópií.
 

3. Mary Shelley, Frankenstein
Jeden z najznámejších hororových legiend vznikol takisto kuriózne. V roku 1816 si traja ambiciózni literáti Mary Shelleyová, jej manžel Percy a lord Byron na jeho sídle vymysleli zvláštnu súťaž – kto vytvorí najlepší strašidelný príbeh? Shelleyovej po niekoľkodňovom premýšľaní skrsla v hlave myšlienka vedca, ktorý vdýchol život naozaj desivej kreatúre... Odvtedy sa Shelleyová nazýva matkou sci-fi, skombinovaného s hororom. Prvýkrát román publikovala anonymne v roku 1818, keď mala iba 21 rokov. Jej meno sa objavilo na obálke až v druhom vydaní, o päť rokov neskôr. Existujú teórie o tom, že vraj za hrôzami, ktoré dokázala napísať stoja dve traumatické udalosti, ktoré Shellyová len ťažko spracúvala – jej vlastná matka zomrela pri jej pôrode a zahynula takisto bývalá manželka Percyho, ktorá sa utopila po tom, čo ju Shelley opustil tehotnú a vydal sa s Mary na literárne turné po Európe. Práve vtedy a tam vymyslela Shelleyová príbeh Frankensteina, ovplyvnená bola údajne aj príbehom výstredného vynálezcu z juhonemeckého mesta Darmstadt, ktorý tvrdil, že objavil „elixír života“.

4. Hobbit, J. R. R. Tolkien
Sám autor slávneho príbehu priznáva, že jeho Hobit vznikol naozaj náhodne, až priam nevedomky. „Pamätám si iba, ako som sedel a kontroloval školské vysvedčenia,“ vysvetlil Tolkien. Uprostred tej každoročne únavnej rutinnej práce zrazu načmáral na prázdny list: „V diere v zemi žil hobit...“ A to ešte nevedel, že práve stvoril úvodnú vetu jeho legendárnej ságy o Stredozemi. „Nevedel som, prečo som to napísal a dlho som s tou vetou nič nerobil. Niekoľko rokov som sa nedostal ďalej, ako k výrobe Thorovej mapy,“ objasnil Tolkien naozaj kuriózny zrod svojho slávneho diela. Postupne začal ďalšie a ďalšie kúsky tohto nezvyčajného príbehu rozprávať svojim deťom pred spaním. Tie boli viac ako nadšené. A zvyšok je už slávna história.

 5. Hercule Poirot, Agatha Christie
Aj tento slávny hrdina vznikol vďaka súťaživosti ambicióznej literátky. Agatha Christie sa jednoducho stavila so svojou sestrou, ktorá tvrdila, že nikdy nedokáže napísať dobrú detektívku. Napokon sa zo stávky zrodil svetový fenomén – puntičkársky, často otravný Belgičan, ktorý má napokon vždy pravdu... Hercule Poirot sa objavil dokopy v 33 románoch a 51 poviedkach, publikovaných medzi rokmi 1920 a 1975. Dostal sa, samozrejme, aj na filmové plátna. Perličkou je, že hoci Poirot sa stal pomerne rýchlo jej úspechom, sama Agatha Christie ho začala po čase neznášať. Najprv ho nazvala „neznesiteľným“, neskôr dokonca o ňom hovorila ako o „odpornom, únavnom, egocentrickom psychopatovi“. No verejnosť mala iný názor, Poirot žil úspešne celé desaťročia a stala sa z neho nesmrteľná ikona detektívneho žánru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies