Politici sa podľa podnikateľov v roku 2019 doslova utrhli z reťaze zdravého rozumu

NETKY.SK • 25 December 2019, 13:30 • 2 min
Politici sa podľa podnikateľov v roku 2019 doslova utrhli z reťaze zdravého rozumu

BRATISLAVA - Slovenskí podnikatelia nebudú na rok 2019 spomínať v dobrom. Aspoň to naznačuje ich hodnotenie končiaceho roka.

slovakia

left justify in out

„Som toho názoru, že veľa pozitívneho rok 2019 podnikateľom nepriniesol. Končí sa konjunktúra v hospodárskom cykle a politici, nie len vládnych strán, sa v tomto roku doslova utrhli z reťaze zdravého rozumu,“ uviedol výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Serina.

 

Podľa neho dosluhujúca vláda počas svojho funkčného obdobia prešľapovala na mieste, podarilo sa jej prejesť konjunkturálne výnosy daní a rozvrátiť na záver verejné financie, vrátane výrazného zníženia konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky.

 

„Nepodarilo sa jej využiť dobré roky na reformy a pripraviť Slovensko na zlé časy. Neporadilo sa jej ani obtrieť o kľúčovú reformu školstva a nepodarilo sa jej zvýšiť dôveru v štát, či efektívnosť verejnej a štátnej služby občanom,“ myslí si Serina.

Kritická je v tomto smere aj Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ). Rok 2019 možno podľa jej tajomníka Martina Hoštáka v podnikateľskom prostredí charakterizovať postupným spomaľovaním dynamiky rastu, vytváraním nestability právneho prostredia, nekoncepčným a nesystémovým riadením politiky trhu práce a pokračujúcim nedostatkom pracovníkov. Praktický život podnikateľa sa podľa neho stáva v kontexte nových prijímaných legislatívnych opatrení každým rokom ťažší a komplikovanejší. 

 

„Veľmi negatívne vnímame, že vláda SR dlhodobo nepovažuje podnikateľské prostredie a ekonomickú slobodu krajiny za svoju top prioritu. Naopak, svojimi nesystémovými opatreniami postupne výrazne zvyšuje celkové regulačné, daňové a odvodové zaťaženie, čo negatívne dopadá na spomínanú kvalitu podnikateľského prostredia,“ poukázal.

 

Aj celkové zhodnotenie súčasnej vlády sa nesie v podobnom duchu. „Podnikateľské prostredie sa kontinuálne zhoršovalo najmä formou zavádzania nesystémových a populistických opatrení, ktoré zvyšovali celkové regulačné, daňové a odvodové zaťaženie,“ konštatuje Hošták.

Zástupcovia podnikateľov však zároveň dodávajú, že nie všetko bolo v roku 2019 zlé. „Pozitívne hodnotím prijatie tzv. antibyrokratického zákona, ktorý konečne, hoc s oneskorením, pomaly ale predsa spustil elektronizáciu štátnej správy. Ministerstvo hospodárstva taktiež začalo viac systematicky a vážne pracovať s témou odbúravania byrokracie a hoci jeho činnosť v tomto smere má k dokonalosti a systémovosti ďaleko, dôležité je, že sa o tom začalo na najvyššej úrovni hovoriť a aj konať,“ zhodnotil Serina.

 

Tajomník RÚZ vníma pozitívne snahu rezortu hospodárstva o znižovanie administratívnej a regulačnej záťaže, hoci plnením opatrení v nich zaväzuje viac-menej novú vládu. Ocenil aj snahu ministerstva riešiť konkurencieschopnosť energeticky náročného priemyslu či napĺňanie Stratégie pracovnej mobility cudzincov v SR zo strany rezortu práce.

V negatívnom zmysle však šéf PAS hodnotí prijaté zákony, ktoré podľa neho rozvracajú verejné financie, prinášajú vyššie dane bankám a poisťovniam, vstupujú do súkromných vzťahov foriem odmeňovania zamestnancov, deformujú náklady na prácu cez rigidnú a privysokú minimálnu mzdu, zavádzajú kombinácie príplatkov, ktoré devastačne pôsobia na pracovné miesta s vysokým podielom manuálnej práce.

 

Hošták sa kriticky pozerá najmä na zavedenie príplatkov za prácu cez víkend, vo sviatok a v noci, rekreačné poukážky, predĺženie platnosti a zdvojnásobenie bankového odvodu, či zavádzanie nových špeciálnych daní a odvodov.

 

„Za najhoršie negatívum ale považujem stratu dôvery v politikov, ktorí na jednej strane podpisujú vyhlásenia, prijímajú programové vyhlásenie vlády, hlásia sa k iniciatívam a na druhej strane konajú presný opak,“ zhrnul hodnotenie dosluhujúcej vlády Serina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies