Vyhasnuté talenty svetového futbalu #4: Miloš Krasič

NETKY.SK • 24 Október 2021, 11:50 • 2 min
Vyhasnuté talenty svetového futbalu #4: Miloš Krasič

Turínsky Juventus riešil v lete 2009 závažný problém. Víťaz Zlatej lopty z roku 2003 a motor zálohy talianskeho veľkoklubu, Pavel Nedvěd, oznámil verejnosti, že zavesí kopačky na klinec. Stará dáma tak musela hľadať náhradu, ktorú si trochu netradične vybrala v ruskej lige, v ktorej hviezdil srbský zázrak Miloš Krasič. Príbeh talentovaného futbalistu mal však úplne iný priebeh, než by sa mohlo zdať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Krasič sa narodil v Kosovskej Mitrovici a už od útleho detstva inklinova k najpopulárnejšiemu športu na svete. Po začiatkoch v FK Rudar sa presunul do Vojvodiny, kde postupne prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami a presunul sa do A-mužstva. V roku 2004 o neho prejavil záujem armádny klub CSKA Moskva, ktorý sa stal jeho vysnívanou destináciou.

 

 

Práve v Rusku dokázal rozvinúť svoj talent a bol hlavnou oporou mimoriadne úspešného tímu, ktorý sa dvakrát tešil zo zisku majstrovského titulu a štyrikrát ovládol domácu pohárovú súťaž. Krasič navyše ukazoval svoje umenie aj v Lige Majstrov. V novembri 2009 predviedol fantastický výkon proti slávnemu Manchesteru United. Zápas sa napokon skončil remízou 3:3 po dvoch góloch favorita v závere zápasu, nechýbalo však veľa a hrdý klub by na domácom stánku Old Trafford ťahal za kratší koniec.

 

Krasiča v tom čase sledovali zástupcovia Juventusu, ktorí v ňom videli obrovský potenciál. Najslávnejší taliansky klub bol známy tým, že dokázal menej známych hráčov premeniť na skutočné superhviezdy a po spomínanom odchode Nedvěda bola v tíme potrebná nová krv. V lete 2010 sa Krasičov prestup do Talianska stal skutočnosťou, pričom Rusi za neho dostali 15 miliónov eur.

 

 

Krasič sa stal prvým veľkým projektom nového generálneho riaditeľa Giuseppeho Marottu, dokonca si okamžite na svoju stranu naklonil fanúšikov, keď zaplatil 10 tisíc eur z vlastného vrecka kvôli tomu, aby sa súkromným lietadlom dostal z Belehradu do Turína na prvý tréning. Keďže bola talianska ambasáda v Srbsku zatvorená, nestihol si vybaviť doklady a zmeškal pôvodný let. Futbalista sa následne vyjadril, že meškanie, navyše na premiérový tréning s novými spoluhráčmi, jednoducho neprichádzalo do úvahy.

 

Srbský kúzelník sa v novom pôsobisku predstavil výborne a nikto nepochyboval, že má Juve v kádri novú hviezdu. Už po niekoľkých týždňoch v Juventuse sa dočkal niečoho, čo sa v pruhovanom drese nepodarilo ani jeho legendárnemu českému predchodcovi, keď tromi gólmi pokoril Cagliari a na konto si pripísal hattrick. Počas prvých šiestich mesiacov bol označovaný za jedného z najlepších hráčov talianskej Serie A, aj kvôli systému 4-4-2 trénera Luigiho Delneriho, v ktorom si často menil pozície so spoluhráčom Simonem Pepem a neustále ohrozoval šestnástku súpera.

 

 

V druhej polovici sezóny jeho výkonnosť klesala, aj napriek tomu išlo z Krasičovho pohľadu o vydarenú premiéru – 41 zápasov, 9 gólov a 6 asistencií. Juventus však absolvoval katastrofálnu sezónu, v lige skončil až na 7. mieste a neúspešné bolo aj jeho pôsobenie v Európskej lige. Tréner Delneri si tak musel baliť kufre.

 

Pred sezónou 2011-2012 sa na lavičke objavil charizmatický Antonio Conte, bývalý hráč bianconeri, ktorý začal v mužstve uskutočňovať veľké zmeny týkajúce sa hlavne defenzívy. Prísny tréner požadoval od krajných záložníkov, aby sa častejšie vracali a vypomáhali v obrane, na čo Krasič nebol zvyknutý, navyše zmenil rozostavenie na 3-5-2, v ktorom pre neho nebolo miesto. Mladý hráč strávil v prvej sezóne pod vedením Conteho na ihrisku len 304 minút a bolo mu jasné, že ho čakajú náročné časy.

 

 

Conteho revolúcia sa ukázala ako úspešná, Juventus sa na konci sezóny tešil zo zisku majstrovského titulu, dokonca sa stal prvým tímom v histórii, ktorý neprehral ani v jednom zápase sezóny vo formáte 38 odohraných kôl. Krasič si medailu za zisk Scudetta preberal s vedomím, že si musí nájsť nového zamestnávateľa.

 

V lete 2012 zamieril za 7 miliónov eur do tureckého Fenerbahce, kde však nedokázal chytiť druhý dych a podával podpriemerné výkony. Po trinástich zápasoch bez gólu ho klub poslal na hosťovanie do francúzskej Bastie, odkiaľ sa po roku vrátil späť. Pred sezónou 2014-2015 sa dokonca nezmestil do prvého tímu Fenerbahce. Hráč, ktorý pred tromi rokmi strašil súperov v drese turínskeho veľkoklubu sa zrazu ocitol v rezervnom výbere. Posledné roky aktívnej kariéry strávil v drese Lechie Gdaňsk v najvyššej poľskej súťaži.

 

 

Krasičov príbeh pôsobí aj po rokoch záhadne, pretože v priebehu niekoľkých týždňov prišiel o miesto v základnej zostave a prežil mimoriadne rýchly úpadok, dokonca sa nedokázal uplatniť ani v menších kluboch. Počas Conteho éry v Juventuse hovoril jeho agent o tom, že mu nevyhovoval taktický systém a že je Krasič stále skvelým hráčom, ktorý potrebuje zmenu prostredia. Opak bol napokon pravdou a nástupca Pavla Nedvěda pripomínal na trávnikoch skôr futbalistu z nižšej súťaže.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona