Američania prijali sankcie voči Rusku, chcú ho odrezať od západných financií

NETKY.SK • 22 Február 2022, 21:37 • 2 min
Američania prijali sankcie voči Rusku, chcú ho odrezať od západných financií

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden dnes oznámil uvalenie rozsiahlych sankcií na ruské banky a oligarchov. Biely dom tiež avizoval posilnenie prítomnosti amerických vojakov v pobaltských krajinách. Biden to uviedol na tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

Americký prezident upozornil, že ide len o prvú sériu sankcií. V konečnom dôsledku budú oveľa rozsiahlejšie ako tie, ktoré uvalili na Rusko v roku 2014 v reakcii na anexiu KrymuCieľom Washingtonu je totiž podľa Bidena úplne odrezať Rusko od západných finančných inštitúcií.

 

img

 

„Uvaľujeme sankcie na ruský štátny dlh. To znamená, že sme odrezali ruskú vládu od západného financovania,“ povedal americký prezident. Sankcie zasiahnu aj „vojenskú banku Ruska aj štátnu rozvojovú banku VEB“.

 

Prečítajte si tiež: EÚ uvalí sankcie na Rusko

 

Ako približuje stanica CNBC, tieto inštitúcie budú v dôsledku nových amerických sankcií odrezané od transakcií vykonávaných v amerických dolároch, globálnej rezervnej mene.

 

Spravodajský web Meduza identifikoval Bidenom spomínanú vojenskú banku ako Promsviazbank (PSB), banku pre obsluhu ruského vojensko-priemyselného komplexu.

 

img

 

Schválil som dodatočné presuny amerických síl a techniky, ktoré sú už umiestnené v Európe, s cieľom posilniť našich pobaltských spojencov, Estónsko, Lotyšsko a Litvu,“ pokračoval Biden a zdôraznil, že ide o presuny, ktoré majú výlučne obranný charakter.

 

Rusko, počínajúc utorkom 22. februára, nadviazalo diplomatické styky so samozvanými proruskými republikami na východe Ukrajiny – Doneckou a Luhanskou ľudovou republikou (DĽR a LĽR). K tomuto kroku došlo po tom, ako Putin v pondelok uznal nezávislosť a suverenitu DĽR a LĽR.

 

K téme: Zuzana Čaputová odsúdila rozhodnutie Vladimira Putina. Čo navrhuje?

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies