17.časť: V americkom futbale je pre výkon tímu kľúčový quarterback

NETKY.SK • 9 December 2014, 14:00 • 2 min
17.časť: V americkom futbale je pre výkon tímu kľúčový quarterback

Americký futbal je pre európskych stávkarov ťažko pochopiteľný a nepatrí medzi najtipovanejšie športy. Vrcholom sezóny v tomto športe je Super Bowl, na ktorý každý rok vsadí okolo desať miliárd dolárov a z hľadiska objemu stávok mu môžu konkurovať jedine majstrovstvá sveta vo futbale! Dnes si teda napíšeme niečo o tomto typicky americkom športe.

slovakia

left justify in out

Aktuálna sezóna NFL je v plnom prúde a na Super Bowl si ešte budeme musieť chvíľu počkať, keďže sa bude hrať až 1.februára 2015 na štadióne Arizona Cardinals. Takže ako sa teda hrá americký futbal?

 

Na ihrisku sa strieda jedenásť ofenzívnych a rovnaký počet defenzívnych hráčov plus kopáči a špeciálne tímy. Podrobnejšie si pravidlá môžete preštudovať TU. Avšak pozor si musíte dať predovšetkým na quarterbacka, keďže ten riadi útok a je pre výsledok tímu najkľúčovejší. V niektorých tímoch je podľa expertov práve quarterback takým dôležitým hráčom, že pri jeho absencii sa podstatne tím oslabuje a a aj z favorita sa môže stať outsider. V súčasnosti navyše v NFL prevláda trend ochrany quarterbackov, ktorých dlhé pasy pridávajú hre na atraktivite, takže ich význam pre vývoj hry je čoraz väčší.

Ďalšími kľúčovými hráčmi v tímoch zvyčajne bývajú centreback, receiver a strední obrancovia. S blížiacim sa play-off zvyčajne rastie význam kvalitného exekútora kopov, ktoré rozhodujú defenzívnejšie vedené zápasy. V predsezónnych kalkuláciách je taktiež vhodné zahrnúť kvalitu trénera, ktorého strategické schopnosti môžu dotiahnuť aj slabší tím k lepším výsledkom.

 

Medzi ďalšie dôležité faktory patrí forma tímu (výpovednú hodnotu má posledných 5-6 zápasov), schopnosť prispôsobiť sa hernému štýlu súpera a netradične má pri tomto športe veľkú váhu aj počasie a poveternostné podmienky. Tieto prírodné podmienky sú dôležité najmä pri tipovaní celkového počtu bodov, keďže pri mokrom počasí sa quarterbackovi bude lopta viac šmýkať v rukách a pri silnejšom vetre sa bude meniť smer jeho prihrávok (vzdušné víry v koncových zónach štadióna New York Giants boli povestné v celej NFL).

 



Tak ako v ďalších hendikepových športoch, aj v americkom futbale sa očakávaný rozdiel medzi tímami odvodzuje od pravdepodobnosti favorita. Napríklad pri pomere pravdepodobnosti 65%-35% v prospech domáceho tímu, má hosťujúci outsider k dobru 4,5 bodu ešte pred samotným zahájením zápasu.

 

V tomto športe však pri tipovní hendikepu ako aj celkového počtu bodov treba zobrať do úvahy špecifické bodovanie hry (6 bodov za touchdown, 1 resp. 2 za následný kop / akciu, 3 body za kop z hry a 2 za safety), ktoré má za následok, že niektoré bodové rozdiely sú pravdepodobnejšie ako iné. Napríklad až šestina všetkých zápasov v histórii NFL skončila 3-bodovým rozdielom. Druhým najčastejším bol 7-bodový rozdiel.

Ak patríte medzi stávkarov, ktorí si radi stavia na celosezónnu stávku s pekným kurzom a nevadí im čakať na výhru, tak NFL zvyčajne ponúka veľmi zaujímavé kurzy na celkového víťaza. Vďaka relatívne veľkej vyrovnanosti v posledných rokoch vyhrávali tímy, s ktorými sa príliš nepočítalo a pre úspešných tipujúcich prinášali veľmi lukratívne zhodnotenie počiatočnej investície. Napríklad na prelome tisícročí vyhrali Super Bowl St. Louis Rams, na ktorých víťazstvo bol pred sezónou kurz 150, o rok neskôr uspeli Baltimore Ravens v kurze 80 a v roku 2002 to boli Patriots z New England, ktorí zhodnotili tikety s kurzom 50.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies