13.časť: Pri tipovaní hokeja hľadajte výhodné špeciálne stávky

NETKY.SK • 20 Október 2014, 14:00 • 2 min
13.časť: Pri tipovaní hokeja hľadajte výhodné špeciálne stávky

Možno vás to prekvapí, ale vo svete hokej ani zďaleka nepatrí medzi najtipovanejšie športy. Na Slovensku však hokej patrí medzi národné športy a počas MS dokonca spája celý národ. Na majstrovstvá sveta v hokeji si ešte musíme nejaký ten mesiac počkať, avšak hokejová sezóna je v plnom prúde a my si k tomu niečo povieme. Na čo si teda pri tipovaní hokeja treba dať pozor?

slovakia

left justify in out

Tak ako pri ďalších kolektívnych športoch, aj pri hokeji ovplyvňujú základné predpoklady rôzne faktory. Treba brať do úvahy aktuálnu formu, výhodu domáceho prostredia (pre niektoré tímy skôr nevýhoda), zdravie a formu kľúčových hráčov a ich dlhodobú úspešnosť proti súperovi (obzvlášť dôležité u brankárov), vzájomná bilancia tímov a samozrejme predpokladaná motivácia, s akou k zápasu tím nastúpi.

Pri tipovaní počtu gólov sú tam okrajovejšie faktory, ktoré síce nie sú smerodajné, avšak je vhodné ich brať do úvahy. V súčasnosti sa hrá fyzický štýl hokeja, čo pri užšom klzisku znamená menej gólov, teda do úvahy treba brať veľkosť ľadovej plochy (najmä šírku). Ďalším podobným faktorom môže byť fáza prebiehajúcej sezóny, keďže na začiatku jednotlivých ročníkov sú bežné vyrovnanejšie zápasy s nižším počtom gólov, keďže hráči sú ešte plní energie a káder prechádza každým letom obmenou, takže svoju rolu zohráva aj technická nezohratosť.

Stávkové kancelárie ponúkajú k hokejovým zápasom rôzne špeciálne stávky, ako napr. stávku na každú tretinu, góly v tretinách, strelcov a pod. Pri veľkých podujatiach ako sú MS, Zimná olympiáda či finále ligy, sa v ponuke objavujú aj ďalšie špeciálne stávky ako napr.: Zaznamená Marián Gáborík hetrik? Pripíše si Višňovský bod do kanadského bodovania?

Keďže bookmakeri sa snažia rozširovať ponuku a tým pritiahnuť k sebe viac tipujúcich, čoraz častejšie smerujú do menej prebádaných vôd. Dnes je už bežné, že stávkové kancelárie ponúkajú rôznych strelcov, najmä v tých hlavných hokejových ligách. Keď si však porovnáme ponuku bookmakerov tak zistíme, že okrem hlavných hviezd sa ich zoznam strelcov líši. A práve tu sa môžu rozchádzať názory bookmakera a tipujúceho, a tým pádom je tu veľká šanca nájsť hodnotné kurzy.

 



Ako teda kalkulovať streleckú úspešnosť jednotlivých hráčov?

Pri tejto kalkulácii musíme vychádzať zo základných kurzov na zápas. Včera sa hrala naša hokejová Extraliga a Banská Bystrica bola favoritom proti Nitre v kurze 1,75 na víťazstvo v zápase (aj po prípadnom predĺžení) a kurzy pre hranicu 5,5 gólu boli vyrovnané. Zjednodušene povedané sa z hľadiska matematiky predpokladalo, že s 57% pravdepodobnosťou bude víťazom zápasu B.Bystrica, takže by mali nastrieľať 3,14 gólov (kurzy na hranicu 5,5 gólov boli vyrovnané a 57% z tejto porcie je približne 3,14 gólov). Teraz nastáva alchýmia, v ktorej sa môžu značne líšiť odhady bookmakera a každého tipujúceho. Otázka znie, ako rozdeliť tieto góly medzi 20 potenciálnych strelcov?

 

img


Základným orientačným bodom sú dlhodobé výkony hráča a jeho strelecké výkony v klube. Pred zápasom bol najlepším strelcom B.Bystrice Petr Kafka s 8 gólmi v 13 zápasoch, čo pred zápasom znamenalo takmer 18% podiel všetkých tímových gólov (pred zápasom s Nitrou strelila B.Bystrica 45 gólov). Z matematického hľadiska by teda mal streliť takmer pätinu z celkového objemu gólov, ktoré by mala B.Bystrica streliť proti Nitre, čiže 0,63 gólov (BB by podľa vyššie vypočítanej pravdepodobnosti mala NR streliť 3,14 gólov a pätina z tohto objemu je 0,63).

Vzhľadom k tomu, že v zápasoch tychto súperov padá zvyčajne veľa gólov a samotné štatistické číslo zahŕňa v sebe možnosť vyššieho počtu gólov zápase, tak sa dá predpokladať, ze Petr Kafka by mal na základe svojej klubovej výkonnosti skórovať približne so 60% pravdepodobnosťou.

Toto číslo nám udáva čisto matematickú pravdepodobnosť, ktorú potom treba upraviť podľa aktuálnych okolností daného zápasu. Treba prihliadať na aktuálnu formu (koľko zápasov už hráč neskóroval), v ktorej formácii nastúpi hráč (P.Kafka hráva v druhej formácii, čiže ofenzívnej), či hráč hráva presilovky svojho tímu alebo či sa naňho tím spolieha v záverečných fázach zápasu, keď sa napr. hrá bez brankára. Všetky tieto okolnosti možno zahrnúť.

 

Možno sa vám na prvý pohľad zdajú tieto kalkulácie zložité, ale nie je tomu tak. Treba si to niekoľkokrát vyskúšať prepočítať a zistíte, že to vôbec nie je zložité a máte v ruke nástroj na výpočet pravdepodobnosti gólového úspechu hocijakého hráča. Potom už len stačí násjť výhodný kurz či už na to, že hráč gól strelí, alebo naopak vyjde v zápase naprázdno.

 

Na záver ešte výsledok spomínaného zápasu:

 

HC 05 Banská Bystrica – Nitra 7:3

 

Góly: 15. Zigo (Róth), 19. Hudec (Block, Bambúch), 21. Kytnár (Hudec, Block), 30. Kafka (Handlovský), 33. Handlovský (Bambúch), 36. Biro (Róth), 48. Handlovský (Preisinger, Kafka) - 1. Nádašdi (L. Novák), 23. J. Ručkay (H. Ručkay, M. Novák), 25. Tománek (L. Novák, Stümpel). Rozhodcovia Rochats, Müllner - Korba, Šefčík

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies