Archív článkov za Október 2015, strana 3

Otvor článok

Ruský veľvyslanec očakáva po porážke IS v Sýrii slobodné voľby

1.10 2015 11:30

PARÍŽ - Po porážke extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) by v Sýrii mali nasledovať slobodné voľby, ktoré by sa mali konať do roka a pod dohľadom medzinárodného spoločenstva. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Info to dnes uviedol ruský veľvyslanec v Paríži Alexandr Orlov.

Otvor článok

Firmy dostanú možnosť platiť DPH až po uhradení faktúr

1.10 2015 11:35

BRATISLAVA - Menší podnikatelia dostanú možnosť uhrádzať daň z pridanej hodnoty štátu až po prijatí platby za svoje tovary alebo služby.

Otvor článok

SMK organizuje petíciu s cieľom, aby boli miestne referendá záväzné pre vládu

1.10 2015 11:42

BRATISLAVA – Pri prijímaní opatrení v súvislosti s utečencami treba brať do úvahy názory obyvateľov dotknutých obcí.

Otvor článok

Poslanecké grémium vyvolalo spory, Ústavnoprávny výbor preskúma podmienky jeho zvolania

1.10 2015 11:44

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor NR SR sa pozrie na podmienky zvolávania poslaneckého grémia. Oznámil to dnes predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Výbor má vysvetliť, čo znamená pojem "bezodkladne", ako aj poskytnúť stanovisko, či od požiadavky až do zvolania grémia, ako aj počas jeho rokovania, má byť prerušené zasadnutie pléna.

Otvor článok

Uhliarik neuspel, sprísnenie reklamy na tabak neprešlo

1.10 2015 11:47

BRATISLAVA - Riziko zneužitia informácie o konkrétnom tabakovom výrobku na reklamné účely sa nezníži. Poslanci Národnej rady SR dnes neposunuli do druhého čítania novelu zákona o reklame, ktorá tomu mala zabrániť. Predkladal ju exminister zdravotníctva a poslanec za KDH Ivan Uhliarik.

Otvor článok

Chrípková sezóna sa začína, odborníci odporúčajú očkovanie

1.10 2015 11:51

BRATISLAVA - S príchodom októbra prichádza aj čas chrípkovej sezóny, ktorá potrvá až do apríla budúceho roka. Chorých začína pribúdať v decembri a následne na prelome januára a februára. Výskyt chrípky totiž býva prerušený vianočnými prázdninami.

Otvor článok

Toshiba by mohla prepúšťať v problémových divíziách

1.10 2015 11:54

TOKIO - Spoločnosť Toshiba by mohla prepúšťať zamestnancov v divíziách domácich spotrebičov, televízorov a počítačov, keďže tieto oblasti nie sú pre japonskú spoločnosť ziskové. Firma bude zároveň hľadať partnera pre oblasť nukleárnej energetiky. Týmto spôsobom sa chce spoločnosť zotaviť z účtovného škandálu v rozsahu 1,3 mld. USD. Šéf spoločnosti Masashi Muromachi to uviedol vo štvrtok.

Otvor článok

Lana Del Rey zverejnila video k piesni Music To Watch Boys To

1.10 2015 11:57

NEW YORK - Americká speváčka Lana Del Rey zverejnila videoklip k piesni Music To Watch Boys To. V novinke je možné vidieť 30-ročnú rodáčku z New Yorku na ležadle či vo vode, kde sa potápajú aj iné ženy, a tiež mužov hrajúcich basketbal. O réžiu sa postarala Kinga Burza.

Otvor článok

Good Angels na turnaji v Rusku na druhom mieste

1.10 2015 11:57

JEKATERINBURG - Basketbalistky Good Angels Košice obsadili na turnaji UMMC Cup v ruskom Jekaterinburgu druhé miesto.

Otvor článok

KHL: Slovan sa stále borí s koncovkou, Viedenský čaká na "šmatlavý gól"

1.10 2015 12:03

BRATISLAVA - Hokejisti Slovana Bratislava v stredu opäť nepotešili domácich fanúšikov zápase KHL, keď podľahli Traktoru Čeľabinsk 1:3. Michelovi Miklíkovi sa síce pred koncom prvej tretiny podarilo naštartovať svoj gólový účet sezóny, bol to však napokon aj jediný gól do siete súpera. Hráči Slovana si tak pripísali druhú prehru v rade na domácom ľade, keď predtým nestačil na Nižnekamsk 0:3.

Otvor článok

Bývalý reprezentant Iránu zomrel v spánku, mal iba 30 rokov

1.10 2015 12:05

TEHERÁN - Iránsky futbalista Hadi Norouzi v spánku zomrel na infarkt. Tridsaťročný útočník bol kapitánom tamojšieho klubu FC Persepolis.

Otvor článok

Bilbordy budú môcť naďalej brániť vo výhľade na národné kultúrne pamiatky

1.10 2015 12:07

BRATISLAVA – Bilbordy budú môcť naďalej brániť vo výhľade na národné kultúrne pamiatky a parky. Z križovatiek a miest totiž nezmiznú, keďže parlament dnes odmietol novelu zákona o cestných komunikáciách.

Otvor článok

NHL: McDavid pred Hossom v rebríčku najlepších hráčov podľa TSN

1.10 2015 12:11

OTTAWA - Osemnásťročný útočník Connor McDavid síce v zámorskej hokejovej NHL neodohral ešte ani jeden súťažný zápas, pred novou sezónou i tak figuruje už na 37. mieste v rebríčku najlepších hráčov profiligy podľa TSN.

Otvor článok

Turkovia sú pobúrení, obeťou útoku sa stal ďalší novinár kritizujúci vládu

1.10 2015 12:13

ANKARA - Novinár sekulárneho tureckého denníka Hürriyet, kritického k súčasnej tureckej vláde, sa v noci nadnes stal obeťou útoku. Polícia už zadržala štyroch podozrivých, informovala agentúra AP. Ďalší útok na novinára vyvolal v Turecku pobúrenie.

Otvor článok

Francúzsko zbiera podpisy, obmedzenie práva veta stálych členov BR OSN už podpísali desiatky štátov

1.10 2015 12:19

BRUSEL - Približne 75 štátov sveta už doteraz podpísalo iniciatívu Francúzska, aby sa stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN zdržali svojho práva veta v prípade masových zverstiev a genocídy. Uviedla dnes agentúra Reuters.

Otvor článok

Pre jesennú údržbu uzavrú tunel Bôrik aj D1 Mengusovce-Jánovce

1.10 2015 12:24

POPRAD - V tuneli Bôrik sa bude realizovať pravidelná jesenná údržba, čo si vyžiada jeho úplnú uzáveru vrátane diaľnice D1 v úseku Mengusovce-Jánovce.

Otvor článok

Rajičová i Csölley túžia doma na ME obstáť čo najlepšie

1.10 2015 12:30

BRATISLAVA - V januári budúceho roka sa v Bratislave uskutočnia 79. majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU). Na štvrtkovej tlačovej konferencii zástupcovia organizačného výboru šampionátu prezentovali štádium príprav na prestížne podujatie, ktoré sa do hlavného mesta SR vráti po 15 rokoch.

Otvor článok

Vo Švédsku udelili alternatívne Nobelove ceny a globálne snahy pre boj za ľudské práva

1.10 2015 12:39

ŠTOKHOLM - Tohtoročné Ceny za správny život 2015 (Right Livelihood Awards), označované tiež ako alternatívne Nobelove ceny, dnes v Štokholme získali traja aktivisti boja za ľudské práva a s globálnymi krízami z Kanady, Talianska a Ugandy a tiež Republika Marshallove ostrovy. Oznámili to svetové tlačové agentúry.

Otvor článok

Anglicko a Wales zakázali fajčenie v autách, v ktorých sú deti

1.10 2015 12:51

LONDÝN - Vodiči alebo ich spolucestujúci, ktorí budú fajčiť v autách v prítomnosti deti, budú v Anglicku a Walese čeliť pokutám.

Otvor článok

Medzi migrantmi silnie napätie, v Hamburgu pre obrovskú bitku zasahovali desiatky policajtov

1.10 2015 12:54

HAMBURG - Nemecká polícia musela dnes prísť ukončiť potýčku medzi dvoma veľkými skupinami migrantov v utečeneckom stredisku v Hamburgu. Ide o jeden z viacerých incidentov naznačujúcich, že medzi migrantmi v Nemecku silnie napätie, píše webová stránka spravodajskej stanice Deutsche Welle.

Otvor článok

Z lesa ukradli sedem dubov, hrozí im dvojročný trest

1.10 2015 12:54

BRATISLAVA - Za krádež siedmich dubov z lesa na území obce Gajary v Malackom okrese hrozí dvom mužom dvojročný trest.

Otvor článok

Geena Davis si zahrá v snímke Marjorie Prime

1.10 2015 12:58

BRATISLAVA - Americká herečka Geena Davis sa predstaví v pripravovanom filme Marjorie Prime, ktorý bude adaptáciou rovnomennej divadelnej hry.

Otvor článok

FOTO Recept: Hubový tatarák

1.10 2015 13:00

BRATISLAVA – Hubový tatarák je vynikajúci nie len ako hlavné jedlo, ale aj ako chuťovka pre priateľov k poháriku vína.

Otvor článok

Skupina Walmark kupuje firmu Valosun

1.10 2015 13:02

BRATISLAVA - Česká spoločnosť Walmark, výrobca a distribútor doplnkov stravy, sa stala majoritným vlastníkom firmy Valosun, ktorá v Českej republike pôsobí v oblasti probiotík.

Otvor článok

Islamský štát používa väzňov ako krvnú banku a zdroj orgánov

1.10 2015 13:08

RAKKÁ – Na svetlo sveta prichádzajú ďalšie desivé správy z prostredia Islamského štátu. Väzeň, ktorému sa podarilo utiecť z pazúrov Islamského štátu prezradil, že zdravých väzňov používajú ako krvnú banku a darcov orgánov pre zranených džihádistov.

Otvor článok

Bahamské ostrovy zasiahne v noci hurikán Joaquin

1.10 2015 13:09

MIAMI - Strednú časť Bahamských ostrovov zasiahne v noci na piatok hurikán Joaquin, ktorý sprevádzajú silné vetry a vysoké vlny, varovalo dnes americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

Otvor článok

Parlament rozhodol: Od januára klesne DPH na tieto potraviny

1.10 2015 13:10

BRATISLAVA - Vybraným druhom potravín klesne od 1. januára budúceho roka daň z pridanej hodnoty (DPH) zo súčasných 20 % na 10 %. Rozhodli o tom vo štvrtok poslanci Národnej rady SR. Za samotný pozmeňujúci návrh poslanca Smeru-SD Ladislava Kamenického k novele zákona o dani z pridanej hodnoty zahlasovalo 99 zo 137 prítomných poslancov, proti boli iba dvaja.

Otvor článok

Francúzske súdy zatiaľ nevydajú Rusku protiputinovského aktivistu Kobľakova

1.10 2015 13:13

BRUSEL - Francúzske súdy oznámia 4. novembra rozhodnutie o tom, či vyhovejú žiadosti Ruska o vydanie Nikolaja Kobľakova, opozičného ruského aktivistu a odporcu ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovali o tom dnes francúzske médiá.

Otvor článok

Dvaja mladíci zapálili Audi zaparkované za pohostinstvom

1.10 2015 13:17

BRATISLAVA - Dvaja mladíci zapálili v nedeľu zaparkované auto za pohostinstvom v Ostraticiach v Partizánskom okrese.

Otvor článok

Nina Dobrev si zahrá vo filme Arrivals

1.10 2015 13:29

BRATISLAVA - Bulharsko-kanadská herečka Nina Dobrev sa predstaví v nezávislom filme Arrivals.

Otvor článok

Peskov: Rusi komunikujú so sýrskou stranou, terčom náletov sú dobre známe teroristické organizácie

1.10 2015 13:30

MOSKVA - Ruské lietadlá sa počas náletov v Sýrii zameriavajú na dobre známe teroristické organizácie, pričom svoje ciele určujú v koordinácii so sýrskymi ozbrojenými silami, uviedol dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Otvor článok

Pes napadol dieťa, majiteľa obvinili z ublíženia na zdraví

1.10 2015 13:33

BRATISLAVA - Z ublíženia na zdraví obvinila v stredu polícia 42-ročného Ľuboša z okresu Považská Bystrica, ktorého pes ešte v júni napadol a zranil 9-ročné dieťa.

Otvor článok

Varíme huspeninu na Salaši Cabaj

1.10 2015 13:34

CABAJ-ČÁPOR – Salaš Cabaj má pre vás dobrú správu. Pre veľký úspech pokračujú aj v októbri husacie a kačacie hody. Príďte si pochutnať na chrumkavej husacinke a kačacinke, alebo moriakovi.

Otvor článok

Žitňanská chce zverejňovať hodnotenia sudcov na internete

1.10 2015 13:36

BRATISLAVA – Hodnotenia sudcov by sa mali zverejňovať na webovom sídle ministerstva, a to najneskôr do 30 dní odo dňa, keď sa hodnotenie sudcu stalo konečným, navrhuje v novele zákona o sudcoch a prísediacich poslankyňa NR SR za Most-Híd Lucia Žitňanská.

Otvor článok

V americkom Oregone sa začína legálny predaj marihuany na rekreačné účely

1.10 2015 13:40

PORTLAND - Americký štát Oregon začína dnes s rekreačným predajom marihuany dospelým, čím sa stane jedným zo štyroch amerických štátov s legalizovaným predajom tejto rastliny, napísala agentúra AP.

Otvor článok

Irán čelí obvineniu, v ženskom futbalovom tíme má hrať osem mužov

1.10 2015 13:42

TEHERÁN - Za iránsku futbalovú reprezentáciu žien hrá údajne osem mužov. Tvrdí to ligový rozhodca Mojtabi Šarífi, ktorý dodal, že vedenie Iránskej futbalovej asociácie o tom vie a celý prípad kryje.