Parlament rozhodol: Od januára klesne DPH na tieto potraviny

NETKY.SK • 1 Október 2015, 13:10 • 2 min
Parlament rozhodol: Od januára klesne DPH na tieto potraviny

BRATISLAVA - Vybraným druhom potravín klesne od 1. januára budúceho roka daň z pridanej hodnoty (DPH) zo súčasných 20 % na 10 %. Rozhodli o tom vo štvrtok poslanci Národnej rady SR. Za samotný pozmeňujúci návrh poslanca Smeru-SD Ladislava Kamenického k novele zákona o dani z pridanej hodnoty zahlasovalo 99 zo 137 prítomných poslancov, proti boli iba dvaja.

slovakia

left justify in out

Okrem poslancov vládnej strany sa tak dočkal aj podpory opozičných poslancov, najmä z klubu KDH a OĽaNO. Následne poslanci schválili aj novelu zákona o dani z pridanej hodnoty ako celok. Sadzba dane z pridanej hodnoty na mäso, ryby, mlieko, maslo a chlieb tak od 1. januára budúceho roku klesne zo súčasných 20 % na 10 %. Neúspešné pritom boli ďalšie podobné poslanecké návrhy opozície, ktoré smerovali predovšetkým k zníženiu dane na všetky potraviny.

 

Sadzba dane sa zníži na mäso z hovädzích zvierat, čerstvé alebo chladné, okrem mäsa z divých hovädzích zvierat. Tiež na mäso z domácich svíň, ktoré je čerstvé alebo chladené, ako aj na mäso z oviec alebo kôz, čerstvé aj chladené. Výnimkou je mäso z divých oviec a kôz.

 

Na zozname s nižšou DPH je tiež mäso a jedlé droby z domácej hydiny, čerstvé alebo chladené, mäso a jedlé droby z domácich králikov, rovnako čerstvé alebo chladené. DPH klesne aj na sladkovodné ryby čerstvé alebo chladené, rybie filé a ostatné rybie mäso, čerstvé alebo chladené zo sladkovodných rýb, okrem ozdobných rýb. S 10-% DPH sa bude od januára 2016 predávať aj mlieko, maslo a čerstvý chlieb podľa osobitného predpisu.

 

Vládny Smer-SD si škrtá ďalšie opatrenie zo svojich sociálnych balíčkov. Vo štvrtok tak urobil predseda vlády Robert Fico v seneckých potravinách Coop Jednota po tom, čo parlament schválil nižšiu sadzbu dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny. "Som veľmi rád, že moja vláda splnila sľub, ktorý dala v rámci druhého sociálneho balíka a prispeje k razantnému zníženiu cien základných potravín," vyhlásil vo štvrtok Fico.  

 

Reálny pokles cien má podľa Fica zabezpečiť veľké memorandum, ktoré má pripraviť rezort pôdohospodárstva. V ňom by sa mali aj obchodníci zaviazať, že zníženie dane z pridanej hodnoty sa reálne premietne aj do koncových cien. Ako premiér dodal, v hre je aj myšlienka, že sa budú dočasne na pultoch zobrazovať duálne ceny, teda ceny s 20-percentnou sadzbou a ceny s novou 10-percentnou sadzbou. 

 

"Máme návrh, že podobne ako pri zavádzaní eura by sme uviedli niekoľko mesiacov duálne ceny. Teda bola by cena výrobku ako ide od výrobcu, k tomu by bola 20-% sadzba DPH, a potom by bola 10-% sadzba DPH. Aby ľudia mali možnosť vidieť na pultoch, že toto je výrobok, na ktorý sa vzťahuje zníženie DPH o 10 %, a takto sa to zníženie prejaví. Chceme zagarantovať, že všade DPH o 10 % pôjde naozaj dole," vyhlásil Fico.

 

img

 

Okrem zlacnenia potravín to podľa neho bude znamenať aj podporu domácich producentov. Fakt, že sa neznižuje daň na všetky potraviny, premiér odôvodnil rozpočtovými limitmi, samotný výber konkrétnych potravín zase tým, že chceli podporiť najmä spotrebu výrobkov, ktoré sa produkujú na Slovensku. Nevylúčil ani to, že v budúcnosti sa okruh týchto potravín rozšíri.  Fico nevylúčil, že v budúcnosti by sa dalo hovoriť o rozšírení tohto zoznamu. "Budeme analyzovať dosahy. Ak sa ukáže, že toto opatrenie nielen že podporuje slovenských výrobcov, ale že vedie aj k väčšej kúpyschopnosti ľudí, teda sa bude zvyšovať spotreba, môžeme sa o tom baviť. My sa určite budeme vracať k téme DPH každý rok," avizoval.

 

Opatrenie z druhého sociálneho balíčka, ktoré dnes schválil parlament, označil premiér za historické rozhodnutie. Štát bude stáť približne 77 miliónov eur, podľa Fica si to však Slovensko môže dovoliť. "Na jednej strane sa nám darí robiť poriadok vo verejných financiách, konsolidovať, na druhej strane máme zvýšené výbery pokiaľ ide o boj proti daňovým únikom, samotný výber daní a toto celkovo dáva vláde šancu, aby sa podelila so slovenskou verejnosťou o dobré hospodárske výsledky," zdôvodnil.

 

img

 

Poslanci návrh odôvodnili tým, že znížením DPH a následným poklesom cien týchto potravín sa stanú dostupnejšie pre ľudí. Okrem toho chcú takto podporiť potravinársku produkciu a chov zvierat na Slovensku.

 

Okrem toho, aby ľudia platili za základné potraviny menej, je podľa Fica cieľom opatrenia aj podpora domáceho sektora, ktorý dodáva práve výrobky so zníženou sadzbou DPH. Ako pripomenul, vláda bola pri tvorbe zoznamu potravín limitovaná financiami, keďže má aj iné priority a len do zdravotníctva dáva teraz takmer 150 miliónov eur. Zároveň sa pri výbere potravín sústredila na výrobcov zo Slovenska. "Prečo by sme my mali platiť zo štátneho rozpočtu nižšiu DPH napríklad na mrazené kurence, ktoré prídu odniekiaľ zo sveta?" pýtal sa premiér.

 

Plénum parlamentu pri hlasovaní odmietlo viaceré opozičné pozmeňujúce návrhy k novele. Nimi chceli poslanci z opozície napríklad doplniť zoznam potravín, na ktoré sa má zaviesť nižšia DPH, o zeleninu či ovocie, prípadne znížiť daň pre všetky potraviny.

 

Rozpočtový dopad zníženia sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny sa bude v nasledujúcich rokoch pohybovať pri úrovni 80 mil. eur ročne. V samotnom roku 2016 by sa mali vplyvom tohto opatrenia znížiť daňové príjmy o 76,9 mil. eur. V roku 2017 by sa mal dopad zníženia sadzby dane na vybrané potraviny zvýšiť na 80,6 mil. eur a v roku 2018 na 84,6 mil. eur.

 

 

Pri týchto potravinách by mala klesnúť DPH:

Hovädzie mäso (čerstvé alebo chladené, s kosťou aj vykostené, vcelku aj porciované)
Mäso z oviec vrátene jahňaciny
Kozie mäso

Kuracie, kačacie, husacie alebo morčacie mäso a droby s hydiny (napr.: pečienky, pľúcka, srdcia, krky)
Domáce bravčové mäso
Králičie mäso a droby z domácich králikov
Sladkovodné ryby (aj živé)
Rybie filé zo sladkovodných rýb
Bežné nízkotučné, polotučné aj plnotučné kravské a kozie mlieko
Čerstvý chlieb (konzumný aj celozrnný, tmavý, slnečnicový a pod.)
Klasické maslo získane výlučne z mlieka

 

Zoznam potravín, na ktoré bude znížená sadzba DPH

0201 Mäso z hovädzích zvierat, čerstvé alebo chladené okrem mäsa z divých hovädzích zvierat položky 0102 Hovädzie mäso z domácich hovädzích zvierat vhodné na ľudskú konzumáciu (s výnimkou vnútorností), či už v celku, polovičky alebo inak porciované, s kosťou alebo vykostené.
ex 0203 Mäso zo svíň, čerstvé, chladené alebo mrazené
- len mäso z domácich svíň, čerstvé alebo 
chladené Bravčové mäso z domácich svíň vhodné na ľudskú konzumáciu (s výnimkou vnútorností), či už v celku, polovičky alebo inak porciované, s kosťou alebo vykostené.
ex 0204 Mäso z oviec alebo kôz, čerstvé, chladené alebo mrazené
- len mäso z oviec alebo kôz, čerstvé alebo 
chladené okrem mäsa z divých oviec a kôz Mäso z oviec, baranov, jahniat a mäso z kôz vhodné na ľudskú konzumáciu (s výnimkou vnútorností), či už v celku, polovičky alebo inak porciované, s kosťou alebo vykostené.
ex 0207 Mäso a jedlé droby, z hydiny položky 0105, čerstvé, chladené alebo mrazené
- len mäso a jedlé droby z domácej hydiny, čerstvé alebo
chladené Kuracie, kačacie, husacie alebo morčacie mäso, vrátane mäsa z perličiek, v celku alebo porciované, vypitvané alebo nevypitvané, vykostené alebo nevykostené. Jedlé droby z hydiny, napríklad pečienky, pľúcka, srdcia, krky a pod.
ex 0208 Ostatné mäso a jedlé mäsové droby, čerstvé, chladené alebo mrazené
- len mäso a jedlé droby z domácich králikov,
čerstvé alebo chladené Mäso a jedlé droby z domácich králikov vhodné na ľudskú konzumáciu. 
ex 0301 Živé ryby 
- len sladkovodné ryby okrem ozdobných rýb
položky 0301 11 00 Sladkovodné živé ryby vhodné na ľudskú konzumáciu, napríklad pstruhy, kapry, sumce, úhory, hlavátky, zubáče, šťuky a pod.
ex 0302 Ryby, čerstvé alebo chladené, okrem rybieho filé a ostatného rybieho mäsa položky 0304 
- len sladkovodné ryby Sladkovodné neživé ryby predávané v celku alebo porciované, vhodné na ľudskú konzumáciu, napríklad pstruhy, kapry, sumce, úhory, hlavátky, zubáče, šťuky a pod. 
ex 0304 Rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté), čerstvé, chladené alebo mrazené 
- len rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté)
zo sladkovodných rýb, čerstvé alebo chladené Rybie filé a inak spracované rybie mäso (t. j. rybie mäso zbavené kostí vrátane mletého rybieho mäsa) zo sladkovodných rýb, vhodné na ľudskú konzumáciu, napríklad zo pstruhov, kaprov, sumcov, úhorov, hlavátok, zubáčov, šťúk a pod. Filé predstavuje plátky mäsa z hornej alebo dolnej, pravej alebo ľavej strany ryby, ak bola odstránená hlava, vnútornosti, plutvy a kosti. Ako filé sa posudzujú aj nakrájané kusy, ak sú to kusy získané z filé.
ex 0401 Mlieko a smotana nezahustené ani neobsahujúce pridaný cukor ani ostatné sladidlá 
- len mlieko Mlieko nízkotučné, polotučné aj plnotučné, mlieko bežne predávané – kravské, kozie. Nezahŕňa ochutené mlieko a smotanu, mlieko v prášku, granulách, kondenzované mlieko, jogurt a jogurtové mlieko, acidofilné mlieko, kefír, cmar, kyslé mlieko, srvátku.
0405 10 Maslo Maslo živočíšneho pôvodu, tzn. prírodné maslo získané výlučne z mlieka. Nezahŕňa rastlinné maslo a tukové nátierky (napr. Hera, Palmarin, Helia, Rama, Veto), mliečne nátierky s obsahom mliečneho tuku, iné rastlinné tuky, syry a tvaroh.
ex 1905 90 30 Čerstvý chlieb podľa osobitného predpisu (vyhláška MPRV SR č. 24/2014 Z. z.)
Chlieb v hmotnosti viac ako 400 g, ak je nakyprený kvasom alebo droždím; ak je porciovaný alebo krájaný, môže mať aj nižšiu hmotnosť. Patria sem chleby: 
- bežný konzumný chlieb
- výberové druhy chleba ako cmarový, vyrážkový, pšeničný
- iné druhy chleba ako je napr. chlieb celozrnný, tmavý, moskovský, ražný, slnečnicový, orechový, grahamový, Bevit.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies