Uhliarik neuspel, sprísnenie reklamy na tabak neprešlo

NETKY.SK • 1 Október 2015, 11:47 • 2 min
Uhliarik neuspel, sprísnenie reklamy na tabak neprešlo

BRATISLAVA - Riziko zneužitia informácie o konkrétnom tabakovom výrobku na reklamné účely sa nezníži. Poslanci Národnej rady SR dnes neposunuli do druhého čítania novelu zákona o reklame, ktorá tomu mala zabrániť. Predkladal ju exminister zdravotníctva a poslanec za KDH Ivan Uhliarik.

slovakia

left justify in out

Uhliarik chcel dosiahnuť zmenu vypustením časti paragrafu zo súčasného zákona, ktorá hovorí, že za reklamu tabakových výrobkov sa nepovažuje "informácia o konkrétnom tabakovom výrobku určená pre spotrebiteľa, umiestnená v predajni tabakových výrobkov, ktorá musí obsahovať upozornenie o škodlivosti fajčenia a musí byť umiestnená tak, aby oslovovala najmä návštevníkov predajne". V praxi sa však podľa Uhliarika stáva, že práve túto informáciu zneužívajú výrobcovia a predajcovia tabakových výrobkov na propagáciu rôznych spotrebiteľských súťaží a ankiet, ktoré upútavajú pozornosť na tabakové výrobky.

 

Poslanec vysvetlil, že ide napríklad o reklamu "Kúpte si škatuľku značky XY a môžte vyhrať cestu okolo sveta". To sa dnes za reklamu na tabakový výrobok nepovažuje. Ak by jeho novela bola schválená, takýto oznam by už reklamou bol a podľa poslanca by musela byť z predajne odstránená.

 

"Reklama tabakových výrobkov má za následok zvýšenie spotreby. Povzbudzuje deti a mladých dospelých, aby začali fajčiť. Takisto nabáda fajčiarov, aby zvýšili svoju spotrebu, a znižuje motiváciu fajčiarov, aby prestali fajčiť," vysvetľoval Uhliarik s tým, že spôsobuje aj recidívu bývalých fajčiarov a podkopáva zdravotné upozornenia na tabakových výrobkoch. "Reklama tabakových výrobkov vytvára zdanie, že spotreba tabakových výrobkov je spoločensky prijateľná," argumentoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies