Žitňanská chce zverejňovať hodnotenia sudcov na internete

NETKY.SK • 1 Október 2015, 13:36 • 2 min
Žitňanská chce zverejňovať hodnotenia sudcov na internete

BRATISLAVA – Hodnotenia sudcov by sa mali zverejňovať na webovom sídle ministerstva, a to najneskôr do 30 dní odo dňa, keď sa hodnotenie sudcu stalo konečným, navrhuje v novele zákona o sudcoch a prísediacich poslankyňa NR SR za Most-Híd Lucia Žitňanská.

slovakia

left justify in out

Zverejňovať by sa mali aj námietky sudcu, ak boli uplatnené, vrátane stanoviska sudcovskej rady. Exministerka spravodlivosti chce návrhom umožniť lepšiu verejnú kontrolu justície. Minister spravodlivosti Tomáš Borec má podľa Akčného plánu na posilnenie SR ako právneho štátu za úlohu do 31. decembra 2015 pripraviť legislatívny návrh, ktorý umožní zverejňovať hodnotenie práce sudcov.

 

„Keďže po tomto termíne bude už len jedno zasadnutie parlamentu, tak dopredu vieme, že tieto návrhy zákonov nemajú šancu byť prijaté. Preto predkladám návrh zákona už teraz, aby mohol vstúpiť do platnosti ešte v tomto volebnom období,“ vysvetlila v rozprave Žitňanská. Návrh novely zákona by podľa nej mali podporiť aj poslanci za Smer-SD, ak majú skutočný záujem na posilnení transparentnosti v justícii.

 

Poslankyňa za Most-Híd pripomenula, že požiadavka na individuálny prístup k posudzovaniu činnosti sudcov je častou a v podstate oprávnenou požiadavkou z prostredia justície. „Hoci vo vzťahu k justícii platí, že i nízke percento excesov sudcov je schopné spochybniť celý systém, je dôležité, aby vyslovovanie kritiky na činnosť justície bolo adresnejšie. Práve k uvedenému účelu má slúžiť hodnotenie sudcov,“ ozrejmila dôvody predloženia novely Žitňanská.

 

Posilňovanie verejnej kontroly súdnictva považuje za prioritu. „Zverejňovanie hodnotenia sudcov súčasne znamená aj verejnú kontrolu práce tých, ktorí sudcov hodnotili, pretože verejnosť bude vidieť, či sa hodnotenie robí vážne alebo je to len formálna záležitosť,“ doplnila exministerka. Možnosť verejnej kontroly je podľa Žitňanskej potrebná o to viac, že „dnes sme svedkami mnohých sporných rozhodnutí sudcov, nielen senátu Štefana Harabina. „Čudujem sa, že takto dôležitú vec si vláda Roberta Fica nechala až na samotný koniec funkčného obdobia a navyše s termínom, ktorý by ju súčasnému parlamentu už prakticky nedovolil schváliť,“ uzavrela Žitňanská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies