Južná Kórea otestovala strelu s doletom 500 km

NETKY.SK • 4 Apríl 2014, 09:36 • 2 min
Južná Kórea otestovala strelu s doletom 500 km

SOUL - Južná Kórea otestovala novú balistickú strelu s doletom 500 kilometrov. Ministerstvo obrany v piatok informovalo, že dolet sa bude snažiť zvýšiť na 800 kilometrov, aby bola schopná zasiahnuť akýkoľvek cieľ v susednej KĽDR.

slovakia

left justify in out

Vývoj nových rakiet je reakciou na hrozbu zo strany Severnej Kórey, ktorá pravidelne uskutočňuje raketové a jadrové testy. "Uskutočnili sme test a uspeli sme," povedal hovorca juhokórejského ministerstva obrany Kim Min-sok. Južná Kórea sa po dohode s USA dobrovoľne vzdala vývoja balistických striel s doletom viac než 300 kilometrov. V roku 2012 však spolu s Washingtonom rozhodla, že pre hrozbu zo strany KĽDR potrebuje rakety s doletom 800 kilometrov.

 

Severná Kórea uskutočnila minulý týždeň skúšku rakety Rodong, ktorá letela asi 650 kilometrov. Tento typ strely má však dolet až 1300 kilometrov. KĽDR tento týždeň vystrelila najmenej 500 delostreleckých striel do mora pri spornej námornej hranici, pričom asi 100 striel dopadlo na južnú stranu. Južná Kórea streľbu opätovala. Obe krajiny sú technicky stále vo vojnovom stave, keďže kórejská vojna z 50. rokov sa skončila len prímerím.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies