Sobotka: Babiš by si mal vybrať, či chce byť podnikateľ, alebo politik

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 14:05 • 2 min
Sobotka: Babiš by si mal vybrať, či chce byť podnikateľ, alebo politik

PRAHA - Andrej Babiš by si mal vybrať, či chce byť politik, alebo podnikateľ. Povedal to dnes český premiér Bohuslav Sobotka, ktorého citoval server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Sobotka tak reagoval na kritiku, ktorá sa na hlavu ministra financií za ANO zniesla od europoslankyne Ingeborg Grässleovej. Tá vo štvrtok v Prahe vyhlásila, že Európsky parlament sleduje stret záujmov v českej vláde s veľkou obavou. Babiš by sa podľa nej mal svojich podnikateľských aktivít vzdať.
     

Podobné slová zvolil aj Sobotka. "Z hľadiska čistoty by bolo najlepšie, keby pán Babiš svoje podnikateľské aktivity ukončil. Musí si dávať veľký pozor na to, aby sa nedostal do stretu záujmov, a je logické, že sa otázky na stret záujmov budú objavovať. Najčistejšie by bolo, keby si vybral, či bude podnikateľ, alebo politik - a vybral si úlohu politika," povedal Sobotka.
     

Český premiér sa vyjadril aj k Babišovmu pondelňajšiemu extempore, keď sa minister nepriamo vyhrážal finančnou kontrolou redaktorom denníka Echo24.cz, ktorí mu položili nepríjemné otázky. Okrem toho spochybnil aj majetkové pomery v denníku.
     

"Určite to nie je súčasťou politiky vlády, rovnako ako výroky ministerky (spravodlivosti) Válkovej o tom, čo sa tu dialo za protektorátu. Je to problém pána Babiša a hnutia ANO. Dúfam, že pán minister bude postupovať tak, aby nebudil obavy, že by chcel spochybňovať slobodu tlače," uviedol Sobotka. Babišovo ospravedlnenie, ktoré zverejnil v stredu, považuje Sobotka podľa servera Novinky.cz za správnu vec.
     

Babiš v pondelok v reakcii na rozhovor s ministerkou spravodlivosti Helenou Válkovou označil Echo24 za "skupinu takzvaných novinárov, ktorí vytunelovali Lidové noviny a drukovali ODS". 
     

Válková, ktorú ÁNO do vlády nominovalo, v rozhovore pre Echo24 na otázku, čo si myslí o odsune nemeckého obyvateľstva, odpovedala: "To najhoršie. Chápem, že to bola reakcia na to, čo sa zasa Čechom dialo predtým, ale ono sa toho v protektoráte zas toľko nedialo." Až v neskoršom tlačovom vyhlásení spresnila, že to myslela ako porovnanie s Poľskom či Sovietskym zväzom. Zdôraznila tiež, že dianie v protektoráte považuje za absolútne neospravedlniteľné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies