Prezidentská kampaň sa končí, o pár hodín sa začne moratórium

NETKY.SK • 26 Marec 2014, 10:51 • 2 min
Prezidentská kampaň sa končí, o pár hodín sa začne moratórium

BRATISLAVA - Oficiálna kampaň kandidátov na prezidenta SR - stretnutia s voličmi či propagácia vo vysielaní médií sa skončí vo štvrtok ráno. Presne o 7:00 vo štvrtok 27. marca začne platiť predvolebné informačné moratórium.

slovakia

left justify in out

Informačné moratórium podľa zákona o spôsobe voľby prezidenta trvá 48 hodín pred začiatkom hlasovania. Platí aj počas sobotňajšieho druhého kola voľby prezidenta SR až do zatvorenia volebných miestností.

 

Moratórium znamená zákaz zverejňovať alebo vysielať v rozhlase, televízii a v hromadných informačných prostriedkoch informácie o kandidátoch v ich prospech alebo v neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Posledné výsledky prieskumov verejnej mienky sa môžu zverejňovať už len dnes. Prieskumné agentúry Polis, MVK a Focus, ktoré sa najčastejšie venujú náladám voličov, avizovali, že pred 2. kolom už prieskumy preferencií kandidátov nezverejnia. Zákon zároveň zakazuje uverejňovať výsledky prieskumov hlasovania počas hlasovania. Volebná kampaň dvoch kandidátov, ktorí postúpili do 2. kola voľby - Roberta Fica a Andreja Kisku sa podľa zákona začala oficiálnym vyhlásením výsledkov 1. kola voľby prezidenta SR, teda 16. marca. 

 

Priebežné informácie o hlasovaní môže uverejňovať len Ústredná volebná komisia. Volebné komisie, členovia ich odborných (sumarizačných) útvarov a zapisovatelia smú poskytovať informácie o priebehu a čiastkových výsledkoch hlasovania až po podpísaní zápisnice. Počas voľby zákon zakazuje v budovách, kde sú volebné miestnosti a v ich bezprostrednom okolí presviedčanie za voľbu alebo proti voľbe niektorého z kandidátov. 

 

Po podpísaní zápisníc z jednotlivých volebných okrskov zverejní postupne priebežné výsledky Štatistický úrad SR na webstránkach - https://volbysr.sk a https://www.statistics.sk. Prvé priebežné výsledky hlasovania o budúcom prezidentovi z prvých okrskov by mohli byť známe približne pol až trištvrte hodiny po uzatvorení volebných miestností, teda v sobotu 29. marca v noci pred 23:00. Postupne sa tu zverejnia údaje zo všetkých 5 958 volebných okrskov a 49 volebných obvodov. Oficiálne výsledky hlasovania vyhlási ÚVK v nedeľu 30. marca. 

 

Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 29. marca. O kreslo prezidenta v ňom bojujú dvaja najúspešnejší kandidáti. Víťaz 1. kola, súčasný premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico a občiansky kandidát Andrej Kiska. Fico získal 531 919 hlasov (28 percent), Andreja Kisku volilo 455 996 občanov (24 percent). K urnám prišlo počas prvého kola 43,4 percenta voličov. Voľby sa konajú od 7:00 do 22:00. V prípade, že si to vyžadujú miestne podmienky, môže starosta obce určiť skorší začiatok hlasovania. Volebné miestnosti však musia byť otvorené do 22:00. Nového prezidenta slávnostne inaugurujú 15. júna. Voliť prezidenta môžu všetci občania Slovenskej republiky, ktorí budú mať 29. marca najmenej 18 rokov a zdržiavajú sa v deň volieb na území Slovenska. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies